Dosedanjo nemško obrambno ministrico Ursulo von der Leyen bo po njeni izvolitvi na čelo evropske komisije presenetljivo zamenjala Annegret Kramp Karrenbauer, voditeljica največje nemške stranke Krščansko-demokratske unije (CDU), ki je bila v letih 2011 do 2018 ministrska predsednica Posarja. Tega ni nihče pričakoval, saj je predsednica CDU, ki je položaj vodje stranke prevzela od Angele Merkel in jo mnogi vidijo kot bodočo kanclerko, ves čas zavračala možnost, da bi v vladi Merklove prevzela kakšno ministrstvo. Še pred dvema tednoma je za dnevnik Bild izjavila: »Zavestno sem se odločila, da prestopim z državne na strankarsko funkcijo. V CDU nas čaka veliko dela.«

Dala je torej vedeti, da se namerava osredotočiti na obnovo stranke in to neodvisno od vladne politike, kar bi v skladu z zahtevami večine članov stranke pomenilo pomik na desno, to je zavzemanje za bolj restriktivno migrantsko in bolj neoliberalno gospodarsko politiko od tiste, ki jo vodi kanclerka Angela Merkel.

Zdaj pa je Kramp-Karrenbauerjeva vendarle spet na državni funkciji. Prevzela je ministrstvo, na čelu katerega je imel v zadnjih desetih letih še vsak minister težave, predvsem zaradi relativno nizkega proračuna, slabe opreme nemške vojske in njene neučinkovitosti. To velja tudi za von der Leynovo, ki sicer velja za zelo sposobno, a je med drugim podpisovala pogodbe za nakup orožja brez natečajev. Odločitev Kramp-Karrenbauerjeve, da prevzame vodenje resorja, je glede na pretekle prakse torej zelo tvegana. Veliko lahko izgubi, a tudi veliko dobi. Dejansko je pokazala pogum, s tem ko se je sama postavila na ta položaj. Nemške ministre namreč izbira vladna stranka, ki ji ministrstvo pripada, in ne kancler(ka).

So jo spodbudile zdravstvene težave Merklove?

Težko se je izogniti vtisu, da je presenetljiva in nenavadna odločitev voditeljice CDU povezana z zdravstvenimi težavami Merklove, ki je nedvomno podprla njen prihod na čelo zelo pomembnega ministrstva. Pojavljajo se ugibanja, ali se ne namerava Merklova, ki danes ni hotela javno praznovati 65. rojstnega dne, že letos upokojiti. Obenem pa je težko verjeti, da je Kramp-Karrenbauerjeva v dogovoru z Merklovo prevzela položaj obrambne ministrice, nakar bi že letos postala kanclerka.

Mora pa 56-letna Kramp-Karrenbauerjeva kot predsednica CDU tudi pridobivati volilce, potem ko se je stranka slabo odrezala na majskih evropskih volitvah. Hkrati je vse preveč ostajala v senci Merklove, po sedmih mesecih vodenja stranke se ji še ni uspelo uveljaviti in vse bolj se zdi, da ni primerna za kanclerko. S pomembnim položajem v vladi, kar vodenje vojske vsekakor je, ima novo priložnost. Dokaže lahko, da zna sprejemati težke odločitve. Nenazadnje ima obrambni minister pod seboj 180.000 nemških vojakov in razpolaga z letnim proračunom v višini 44 milijard evrov. Obenem bi kot obrambna ministrica veliko potovala in dobila izkušnje v stikih na mednarodni ravni, ki so ji doslej primanjkovale.

Z vsem tem bi Kramp-Karrenbauerjeva pokazala, da lahko vodi Nemčijo. Vojska naj bi bila torej vmesna postaja in sredstvo pri njenem vzponu na položaj kanclerke. Mnogi menijo, da bi to lahko postala, če bo uspešna, in sicer najkasneje po volitvah leta 2021, ko se namerava Merklova umakniti. A če bo Kramp-Karrenbauerjeva tako neuspešno vodila obrambno ministrstvo, kot je vodila stranko, ne bo šel po zlu samo njen položaj kanclerke, ampak se bo še poglobila tudi kriza v nemški vojski, kakor tudi v stranki CDU.