Enostavna in okusna španska omleta, ki ji v izvirniku pravzaprav pravijo tortilja (kar je po špansko majhna torta), je bila pisno prvič omenjena leta 1817 v neki pritožbi o težkem položaju provincialnih kmetov, ki jo je neki anonimnež poslal na sodišče v Navarri. Nekateri viri pričajo, da so si jed pripravljali že španski vojaki v 17. stoletju, ko je bilo po porazu v neki bitki na Portugalskem 6000 mož zajetih kar dve leti. Bitke in vojska gor ali dol, španska tortilja oziroma omleta je priljubljena po vsej Španiji in špansko govorečih deželah, v osnovni različici je pripravljena izključno iz krompirja, jajc in začimb. Dodajo kvečjemu še čebulo, kar pa je lahko v tradicionalnih sredinah že tvegana poteza. V restavracijah starega kova imajo zato na jedilnikih ločeni postavki: tortilla de patatas in tortilla de patatas con cebolla. Prevod verjetno ni potreben. Manj ortodoksni sladokusci v takšno tortiljo dodajo še zelenjavo oziroma klobaso chorizo, nekateri pa tudi morske sestavine, kot so tunina, kozice in podobno. Strežejo jo toplo ali hladno, priljubljena je na piknikih in narezana na velikost grižljajev tudi kot tapas.