Analiza tal in vode na deponiji Drtija podjetja Termit v Moravški dolini, ki jo je v začetku leta odredil nekdanji okoljski minister Jure Leben, je pokazala nastanek okoljske škode. Ob predstavitvi rezultatov prejšnji teden je aktualni minister Zajc napovedal še preveritev stanja vodnih virov, čeprav onesnaženja v tem segmentu ni bilo pričakovati. Kot je pojasnil, so se želeli o tem prepričati.

Minuli petek so tako odvzeli vzorec pitne vode v vrtini Ples, ki se nahaja severovzhodno od območja odkopa kremenovega peska Drtija. V vzorcu vode so bili analizirani osnovni parametri, skupni organski ogljik, kovine, fluoridi, fenolne spojine in formaldehid. V nabor parametrov so bile vključene spojine, ki so bile spoznane kot problematične v območju odkopa Drtija, so danes sporočili z ministrstva.

Rezultati analiz so pokazali, da pitna voda v vrtini Ples ustreza standardom za pitno vodo. Vpliva območja odkopa kremenovega peska Drtija na pitno vodo Agencija RS za okolje (Arso) v tem vzorcu ni zaznala. Pitna voda v Moravčah je torej neoporečna.

Moravška občina sicer danes zvečer v Moravčah pripravlja okroglo mizo z naslovom Naredimo Moravško dolino spet zeleno. Na njej bodo predstavili rezultate analize, prihodnje aktivnosti, pričakovanja in prve nujne ukrepe sanacije degradiranega območja nekdanjih odkopov.

V Občini Moravče in moravški ljudski iniciativi zahtevajo, da se podjetju Termit odvzame okoljevarstveno dovoljenje.