Današnji izrek kazni nekdanjemu zloglasnemu tihotapcu mamil Joaquinu Guzmanu - El Chapu v New Yorku je bil bolj ali manj le formalnost. Sodnik Brian Cogan je »silno zlobnemu« 62-letniku izrekel dosmrtno zaporno kazen z dodatnimi 30 leti za vodenje enega najbolj neusmiljenih mehiških kartelov, Sinaloe. Dosmrtni zapor je bila najnižja možna kazen za Guzmanove »grehe«, če bi lahko, pa bi mu sodnik odredil najstrožjo, kar mu je danes na sodišču tudi povedal.

Smrt v zaporu in vrnitev milijard dolarjev

Že februarja letos je Mehičana porota spoznala za krivega po vseh obtožnicah, vključujoč pranje denarja ter kar četrt stoletja trajajoče tihotapljenje in preprodajo na stotine ton kokaina, heroina, metamfetaminov in marihuane v ZDA. Sodnik je El Chapu, ki si je zaradi svoje nizke rasti prislužil vzdevek »Kratki«, naložil še denarno kazen. Ameriško tožilstvo je namreč v grobem izračunalo, da je s prodajo mamil v ZDA zaslužil 12,6 milijarde dolarjev. Zdaj jih mora vrniti.

»To je psihološko, čustveno in duševno mučenje 24 ur na dan,« je s pomočjo prevajalca pred izrekom kazni Guzman komentiral bivanje v ameriškem zaporu. Od izročitve ZDA, ko so te Mehiki morale obljubiti, da ne bodo zahtevale smrtne kazni, je El Chapo živel v samici strogo varovanega zapora na spodnjem Manhattnu. Večkrat se je pritožil zaradi razmer, v kakršnih živi, najbolj ga moti neprestano prižgana luč v celici.

Drogo tihotapil v konzervah paprike

Po Pablu Escobarju, ki si je v rodni Kolumbiji prislužil malodane status svetnika, je El Chapo drugi najslavnejši, najmogočnejši in največji kralj mamil v zgodovini človeštva. Kartel Sinaloa je leta 1989 pomagal ustanoviti, s trdo roko mu je vladal vse do leta 2014. Kdor mu je prekrižal pot, je plačal visoko ceno – nekateri so se izvili z le nekaj udarci, drugi so napake plačali s strelom v glavo, tu in tam je kakšnega sovražnika mučil do nezavesti, nato pa ga živega zakopal.

Takšne in še bolj krvave zgodbe so porotniki poslušali na trimesečnem sojenju. Od 50 zaslišanih prič so slišali namige o tem, kako je Guzmanu do zmage v veliki mamilarski vojni pomagala mehiška vlada, zgodbe v slogu telenovel o ženi in ljubicah, tihotapljenju drog v konzervah vložene pekoče paprike ter o dveh njegovih slavnih pobegih izza rešetk. Iz mehiškega zapora je skrit v voziček za perilo pobegnil že leta 2001, trinajst let kasneje se je posebnim pripadnikom mehiške vojske izmuznil, ko jo je z ljubico vred pred njimi gol ucvrl skozi skrivni predor svoje varne hiše, leto kasneje pa je iz zapora pobegnil skozi na roke izkopan predor. tak, agencije