Šiško je v ponedeljek na nujni seji odbora DZ za notranje zadeve o mešanih policijskih patruljah ob slovensko-italijanski meji ocenil, da je bilo ravnanje policista, ki je v začetku julija na območju Nove Gorice v samoobrambi v nogo ustrelil tujca, ki je v Slovenijo prišel nezakonito, še mil ukrep in dodal, da bi ga sam ustrelil v glavo.

Židan je sovražni govor označil kot nesprejemljiv, obenem pa spomnil na prizadevanja za izboljšanje stanja v DZ. "Delamo dva koraka naprej. Spreminjamo zakon o poslancih, ki bo omogočal, da bodo poslanci, kar se tiče integritete, v istem položaju kot drugi politični funkcionarji. Kot drugo pa imamo močno, ustavno podporo političnih strank nameri, da pridemo do etičnega kodeksa, ki bo moral definirati meje sprejemljivega, ugotavljanje, kaj ni sprejemljivo, in sankcioniranje tega," je Židan dejal ob robu obiska na Mestni občini Maribor.

Šiškova izjava je odmevala v medijih, oglasil pa se je tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je pozval nosilce javnih funkcij, naj se vzdržijo sovražnih izjav, in dodal, da s svojim vedenjem dajejo legitimnost določenim oblikam vedenja. Sovražna in nestrpna retorika posega v samo bit človekovih pravic, je navedel varuh.