Poslanec iz vrst Zelenih Samuel Cogolati je v torek izjavil, da poročilo potrjuje »javno skrivnost,« da je ameriško jedrsko orožje v omenjeni bazi. »Zahtevamo celovito in transparentno razpravo. Zaustaviti moramo te laži in končati s to hipokrizijo,« je dejal za AFP.

V osnutku poročila so razvidne podrobnosti šestih letalskih baz v Evropi in Turčiji, v katerih naj bi ZDA skladiščile 150 kosov jedrskega orožja, še posebej prosto padajoče bombe B-61. Novica je prišla v javnost sredi vedno večjih skrbi o novi oboroževalni tekmi v Evropi, saj je temeljna pogodba med Moskvo in Washingtonom, ki je končala hladno vojno, tik pred propadom.

Osnutek poročila je pripravil kanadski senator Joseph Day. Poleg letalske baze Kleine-Brogel naj bi imele ZDA jedrsko orožje še v letalskih bazah Büchel v Nemčiji, Aviano in Ghedi-Torre v Italiji, Volkel na Nizozemskem in Incirlik v Turčiji.

Nato se od poročila odmika

V zvezi Nato so se ogradili od poročila, ki je bilo napisano aprila, minuli teden pa spremenjeno, ko so umaknili podrobnosti o letalskih bazah. Eden od neimenovanih uradnih predstavnikov zveze Nato je ob tem poudaril, da ne gre za uradni dokument zveze Nato. Novice prav tako niso želeli komentirati v belgijskem obrambnem ministrstvu.

V 80. letih minulega stoletja je eden od belgijskih zunanjih ministrov potrdil prisotnost ameriškega jedrskega orožja v letalski bazi Kleine-Brogel v bližini nizozemske meje. Vse od takrat niso bile znane podrobnosti o številu jedrskih konic in kako jih je moč uporabiti.

Omenjeno poročilo med drugim navaja, da lahko bombe B-16 nosijo tako letala ZDA kot Natova letala DCA, vendar mora njihovo uporabo avtorizirati predsednik ZDA.