Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek z resolucijo obsodil »rasistične komentarje« predsednika Donalda Trumpa, potem ko je ta štirim demokratskim poslankam nebelskega porekla dejal, da se lahko »vrnejo domov«, če mislijo kritizirati Ameriko, čeprav so tri rojene v ZDA, četrta pa je naturalizirana Američanka.

Resolucija je bila sprejeta po strogih strankarskih linijah. Zanjo je glasovalo 240 kongresnikov. Med njimi so bili vsi navzoči demokrati, en neodvisni poslanec, ki je pred kratkim izstopil iz Trumpove republikanske stranke, in štirje poslanci slednje. Med njimi je William Hurd, edini temnopolti poslanec republikancev. Proti resoluciji je glasovalo 187 kongresnikov, vsi iz republikanske stranke, potem ko si vsaj nekateri niso hoteli nakopati predsednikovega gneva.

Redka poteza

V resoluciji piše, da »predstavniški dom ostro obsoja rasistične komentarje predsednika Trumpa, ki upravičujejo in povečujejo strah in sovraštvo do novih Američanov in nebelcev«. Piše tudi, da so vsi v ZDA ali priseljenci ali njihovi potomci z izjemo potomcev Indijancev in sužnjev.

Ostro besedilo nima nobenih stvarnih učinkov, vendarle pa gre za zelo redko potezo. Le štirikrat v ameriški zgodovini se je zgodilo, da je kateri od domov kongres z resolucijo obsodil dejanja ali besede predsednika. Nazadnje se je to zgodilo leta 1912 predsedniku Williamu Taftu. Poskusov je bilo sicer precej več. Predloge takšnih resolucij so denimo vložili proti trem zadnjim Trumpovim predhodnikom. Proti Baracku Obami so jih vložili pet, predvsem s trditvami o prilaščanju pooblastil kongresa, a so vse padle v vodo v zgodnejših fazah postopka.

Odgovor na kritike »ekipe«

Dogajanje, ki zadnje dni pregreva Washington, se je začelo v petek. Takrat so tri progresivne demokratske kongresnice ostro kritizirale Trumpovo priseljensko politiko in razmere v migracijskih centrih ob meji z Mehiko. To so bile Alexandria Ocasio-Cortez, katere mati in očetovi starši so iz Portorika, Rashida Tlaib, rojena v ZDA palestinskim staršem, ter Ayanna Pressley, rojena v ZDA temnopoltim staršem. Gre za poslanke, ki jim skupaj z Ilhan Omar, rojeno v Somaliji, pravijo Ekipa, ker nastopajo skupaj, glasno in s podobnimi stališči.

Trump se je na njihove kritike odzval v nedeljo s tvitom. Vprašal se je, zakaj »ne gredo nazaj in pomagajo spraviti v red popolnoma razsutih in s kriminalom prežetih« držav, iz katerih so »originalno prišle«, »potem pa pridejo nazaj in nam govorijo, kako naj delamo«. Izrecno četverice sicer ni omenil, a je kasneje dal vedeti, da je mislil nanje. Nanj se je usul plaz kritik, toda Trump je v skladu s svojo dosedanjo taktiko napade še stopnjeval. Kongresnicam je pripisal, da so protiameriške in protiizraelske ter na strani teroristov. Odločno pa je zanikal, da bi bile njegove izjave rasistične, rekoč, da v njem ni niti »trohice rasizma«.

Trump združil vrste demokratov

Predsednica predstavniškega doma kongresa in politično gledano najmočnejša demokratka Nancy Pelosi je svoje poslanke vzela v bran. Trumpu je sporočila, da je govorjenje ljudem, naj se vrnejo, od koder so prišli, pripadnikom manjšin v preteklosti porajalo občutek, da ne pripadajo družbi, ker so videti drugače ali niso rojeni v ZDA. Pelosijeva se s štirimi poslankami Ekipe politično sicer pogosto razhaja, zdaj pa so se po zaslugi Trumpa znašle na isti strani.

Nekateri ameriški komentatorji tako ocenjujejo, da spor koristi obema stranema. Trump je že nakazal, da bo progresivna mnenja četverice poslank zdaj uporabil za to, da jih pripiše vsej demokratski stranki, slednja pa je po drugi strani vsaj trenutno bolj enotna. Prve javnomnenjske raziskave tudi kažejo, da Trumpu vse skupaj ni škodovalo. Podpira ga še več republikancev in nekoliko manj demokratov in neodvisnih volilcev, v povprečju pa je na istem.

Pričakovati je, da se bodo takšne kontroverzne zgodbe odvijale do predsedniških volitev novembra prihodnje leto. Nekateri analitiki in Trumpovi kritiki pa vendarle opozarjajo, da se predsednik tokrat poigrava z izredno občutljivo temo v deželi talilnega lonca.