Po navedbah Policijske uprave Maribor je v požaru zgorelo okoli sto ton mešanih komunalnih odpadkov, medtem ko v Saubermacherju ocenjujejo, da je izgorelo do pet ton odpadkov.

Kot so sporočili iz omenjenega podjetja, gre za nenevarne komunalne odpadke. »Center v Lenartu ima zelo dobro urejeno protipožarno zaščito, t. i. avtomatski protipožarni sistem, ki sestoji iz termo kamer, javljalnikov dima in ostalih ključnih elementov za prepoznavanje požarov in drugih tovrstnih situacij. Prav termovizijska kamera na sami lokaciji je ponoči zaznala povišano temperaturo znotraj centra in nemudoma sprožila ustrezen alarm,« so pojasnili.

Zagorelo je malo pred 1.30, gasilci pa so požar dokončno pogasili okoli 5. ure. »Raven požara je bila manjše narave, zato tudi ni nastala večja gmotna škoda. Nihče od gasilcev ali zaposlenih v podjetju ni bil poškodovan,« pravijo v Saubermacherju.

Po navedbah policije je v požaru zgorela termovizijska kamera, materialna škoda pa je nastala tudi na betonskem boksu. Po nestrokovni oceni znaša materialna škoda okoli 4000 evrov.

Z ogledom kraja dejanja so policisti ugotovili, da je vzrok požara samovžig odpadkov, zato bodo pristojnemu tožilstvu poslali poročilo.

Kot še sporočajo iz Saubermacherja, ni nevarnosti za okolico. »V samem centru smo uspešno zajezili tudi vse požarne vode. Center za ravnanje z odpadki v Lenartu danes nemoteno obratuje in opravlja svoje vsakodnevne naloge, obveščena je bila tudi pristojna okoljska inšpekcija,« so navedli.

Ljudi so vnovič pozvali, naj poskrbijo za ustrezno ločevanje odpadkov. Med kosovnimi odpadki bi lahko namreč prišlo do mešanja neustreznih odpadkov med ostale kosovne odpadke, kot so jogiji, žimnice ipd., kar bi lahko sprožilo reakcijo in kasneje tudi vžig.

»Ob tem velja poudariti, da je sodobno in ustrezno nameščen varnostni sistem znotraj centra tudi tokrat dokazal, da so centri za ravnanje z odpadki podjetja Saubermacher Slovenija ne le ustrezno zaščiteni, temveč da vsebujejo ene najbolj sodobnih in varno urejenih zaščitnih sistemov pri nas,« so navedli.

V Lenartu je spomladi močno razburil javnost obsežen požar v sortirnici nenevarnih odpadkov družbe Salomon. Čeprav so k zaprtju sortirnice po aprilskih požarih pozvali tako na lenarški občini kot v tamkajšnji civilni iniciativi, družba Salomon od začetka maja spet izvaja dejavnost.