Zunanji ministri EU so se v ponedeljek dogovorili za ukrepe proti Turčiji, ki med drugim vključujejo zmanjšanje predpristopne pomoči, omejitev posojil Evropske investicijske banke, odpoved nekaterih političnih srečanj in zamrznitev pogajanj o letalskem sporazumu.

Do ukrepanja unije je prišlo po vrsti opozoril EU in ZDA Ankari, naj preneha z aktivnostmi v ciprskem morju, ki jih je Turčija vztrajno ignorirala.

»Če sprejemate takšne vrste odločitev, bomo le še okrepili svoje aktivnosti,« je na obisku v Severni Makedoniji dejal turški zunanji minister. Ob tem je napovedal, da bo Turčija na sporno območje napotila še četrto ladjo.

Ciper je od leta 1974 razdeljen na južni, večinsko grški, in severni, večinsko turški del. Južni del s prestolnico Nikozijo je mednarodno priznan in je od leta 2004 del EU, medtem ko severni del še vedno zaseda turška vojska. Turčija je edina, ki severni Ciper priznava kot samostojno državo.

Ankara je EU obtožila, da je pristranska in ne upošteva turškega dela Cipra, ob tem pa izpostavila, da ima Turčija enake pravice do ciprskih naravnih virov.