Vetrovni festival so približno 30 kilometrov pred ciljem pričakovali vsi, a razen nervoze in stresa take drame in škode za del favoritov za skupno zmago ni bilo pričakovati. Ironija dneva je, da je ameriška ekipa EF Education z Rigobertom Uranom začela akcijo na veter. Ko niso videli učinka, so se umaknili s čela kolone. Nekaj kilometrov kasneje so kri zavohali v tej zvrsti taktike bolj izkušeni Deceuninck-QuickStep z rumeno majico Julianom Alaphilippom in Elio Vivianijem, nebeški Ineos (Geraint Thomas, Egon Bernal) in Bora-Hansgrohe (Peter Sagan).

V past vetra so se ujeli mnogi. Tako je zadaj ostal Rigoberto Uran. Glavni francoski hribolazec Thibaut Pinot ni zakrpal luknje v koloni. Presenetilo je tudi enega vročih favoritov Jakoba Fuglsanga, Richieja Porta, Baukeja Mollemo. Kolesar z belo majico Giulio Ciccone je bil prav tako med glavnimi poraženci dneva. Usoda se je poigrala tudi s špansko napadalno zasedbo Movistar. Bili so med glavnimi napadalci, a je drugi kapetan Mikel Landa padel v najbolj neprimernem trenutku in čeprav jo je odnesel brez hudih posledic, zanj ni bilo vrnitve. Minuto in 40 sekund zaostanka zaradi taktičnih slabosti bodo težko preboleli. Poraženci dneva se ne morejo izgovarjati na presenečenje. Bolečina je še toliko večja, ker bo v Pirenejih od četrtka dalje to težko nadoknaditi.

Zmagovalcu dneva je bil Eol naklonjen. Tudi eden najbolj vročih favoritov za zaključni sprint Dylan Groenewegen je bil žrtev vetrovne loterije. Šele to je odprlo možnost Woutu van Aertu, tretjemu možu v sprinterskem vlaku Jumbo-Visma. Medtem ko so nekatere ekipe ob premoči v možeh, kot Sunweb za Matthewsa in QuickStep za Vivianija, že izvlekle rdečo preprogo, je nizozemski debitant na kratki vzpetini vse presenetil z dolgim sprintom. Njegova svetlolasa žena Sarah de Bie je glasno razlagala, da je verjela, da lahko premaga Sagana in vse druge, če pedale na vso moč pohodi dovolj zgodaj, vsaj 250 metrov pred črto. Trikratni svetovni prvak v ciklokrosu (2016–2018) in aktualni državni prvak v kronometru je tako v najboljši meri izkoristil svoje najboljše vrline. »Pred pol leta si nihče ni mislil, da je to možno. Ne morem verjeti. To je nad vsem. Veličino Toura sem odkril pred desetimi dnevi in zmagati v prvem poskusu je neverjetno. Na srečo sem bil na vetru dovolj spredaj. Viviani je bil zelo blizu, vendar je tudi en centimeter dovolj, če zmagam,« je bil zgovoren Wout van Aert, kar je bila že četrta zmaga člana ekipe Jumbo-Visma.

»Vsi vemo, kako močan je Van Aert,« je spoznanje delil Peter Sagan. »Vsi smo pričakovali, da se lahko zgodi kaj presenetljivega in se je,« je pripomnil Gorazd Štangelj. Selekcijo na vetru je med člani njegovega rdečega osmerca Bahrain-Merida preživel le Sonny Colbrelli (7. mesto). Jan Tratnik in Matej Mohorič sta bila med stoterico, ki je bila do vetrovne turbulence ravnodušna. Julian Alaphilippe je nenadejano prednost povečal na minuto, pred »nebeškima« Thomasom in Bernalom. »Nismo imeli v načrtu, da bi raztrgali glavnino, le pričakovali smo nervozen in stresen zaključek ter vedeli, kje bo najbolj tvegano. Želeli smo le zaščititi interese – rumeno in etapno zmago ter v pravem trenutku dodali maksimum. Zame se ni nič spremenilo. Vsak dan več v rumeni je bonus,« se je pred dnevom počitka razgovoril poskočni Francoz.