Tehnologija vertikalne pridelave zelenjave omogoča leta 2014 ustanovljenemu startupu Plenty iz San Francisca gojenje zelenjave v velemestih, ki se jih je oprijel izraz »prehranske puščave«, saj večina njihovih prebivalcev nima dostopa do svežih in zdravih, cenovno sprejemljivih živil. Plenty razvija znanost gojenja rastlin v zaprtih prostorih, brez uporabe pesticidov in herbicidov, s svojo pionirsko tehnologijo pa porablja v primerjavi s tradicionalnimi metodami kmetovanja le en odstotek obdelovalne površine in pet odstotkov vode. Lani so začeli v Seattlu, kjer imajo prebivalci zgodovinsko zelo omejene možnosti dostopa do sveže zelenjave in sadja, graditi več kot 9000 kvadratnih metrov veliko stavbo za gojenje sveže zelenjave.

V startupu gojijo zelenjavo na visokih nosilcih, iz katerih rastline izraščajo horizontalno, kot pravijo, pa ta metoda omogoča cenejše odvajanje odvečne toplote, ki jo oddajajo svetila LED, in zmanjšuje potrebe po energiji, potrebni za dostavo hranil rastlinam. Trenutno se še vedno osredotočajo na zeleno zelenjavo, vrste solat, ohrovt, rukolo in komarček ter ustvarjajo popoln »recept« hranil, klimatskih pogojev in porabe vode za izboljšanje okusa svojih pridelkov. Podjetje deluje na jugu San Francisca v 18.000 kvadratnih metrov velikih prostorih, a uporabljajo le manjši del za pridelovanje zelenjave za prodajo. Večino prostorov namenjajo testiranju, raziskavam in razvoju. Njihovo zelenjavo je sicer že več kot leto dni mogoče kupovati po spletu in v manjših trgovinah z živili v San Franciscu.

Prodor na Kitajsko

Konec junija je Plenty predstavil svojo novo vertikalno kmetijo, poimenovali so jo Tigris, s tehnološko izboljšanim nadzorom nad spremenljivkami, kot sta podnebje in svetloba. S Tigrisom in prihodnjimi kmetijami Plenty ne želi ustvarjati le okolja za pridelavo zelenjave in sadja z odličnim okusom, ampak tudi pridelke, ki jih doslej ni bilo mogoče gojiti za prodajo zaradi njihove sezonske narave, posebnosti lokalnega podnebja oziroma zaradi netrajnostne in drage transportne verige.

»Na svetu je 70.000 sort užitnega sadja in zelenjave, zaradi izzivov pridelovanja na prostem in prevoza živil pa lahko uživamo le nekaj deset tistih sort, ki jih najdemo v trgovini z živili,« pravi Matt Barnard, soustanovitelj startupa Plenty. »Spremeniti želimo način prehranjevanja s svežimi rastlinami omamnega okusa, hkrati pa želimo povečati njihovo dostopnost povsod po svetu.«

Že pred dvema letoma so znani vodje tehnoloških podjetij, med njimi Jeff Bezos, lastnik Amazona, direktor podjetja Softbank Masayoshi Son in nekdanji izvršni direktor Googla Eric Schmidt, podprli Plenty z 200 milijoni dolarjev. V Plentyju so tudi napovedali, da bodo po vsej Kitajski, kjer se trg za vertikalno kmetovanje močno povečuje, zgradili 300 svojih kmetij.