Zdelo se je, da je zadeva zapečatena. A več kot očitno ni bilo tako. Evropska košarkarska zveza Fiba Europe se je namreč odločila, da Slovenija ne bo ena izmed gostiteljic evropskega prvenstva 2021. Ta čast bo pripadla Nemčiji (Köln), ki bo v Berlinu gostila tudi zaključne obračune, Češki (Praga), Italiji (Milano) in Gruziji (Tbilisi). Poleg Slovenije sta brez organizacije ostali še Madžarska in Estonija. Pri Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) so nad odločitvijo Fibe Europe razočarani, saj se je znova pokazalo, da bolj kot pravila veljajo zakulisne igrice in dogovori. Košarkarska zveza pa bo morala hkrati ugotoviti, da očitno ne premore dovolj politične moči.

Fiba Europe kršila lastni pravilnik

Da pri Fibi Europe marsikaj ne deluje, kot bi moralo, smo v našem časopisu pisali že mnogokrat. Zadnji dogodki so na to znova opozorili, a karavana bo kot vedno šla dalje. Vodilni možje v okosteneli organizaciji so na svojih položajih trdno zasidrani in več kot očitno je, da bo tako ostalo še kar nekaj časa. Zdelo se je, da bi se to utegnilo spremeniti nedavno, ko so bile konec maja volitve za predsednika. A je Turek Turgay Demirel ostal na položaju in premagal podpredsednika Fibe Europe Cyriela Coomansa in generalnega sekretarja srbske zveze Dejana Tomaševića. Prav Tomašević je v svojem programu odkrito govoril o spremembah, ki jih mora doživeti krovna evropska košarkarska organizacija, in v prvi vrsti zaradi koristi evropske klubske košarke izpostavil dogovor z Ulebom, a v boju z ljudmi, ki so jim bolj kot razvoj in popularizacija športa z oranžno usnjeno žogo pomembni lastni interesi, ni imel možnosti. Tomaševića je med drugimi podprla tudi KZS in kdo ve, če ni za to plačala cene danes, ko so delili karte za organizacijo evropskega prvenstva 2021.

Slovenija je namreč ob Nemčiji, Italiji in Češki edina izpolnjevala prav vse pogoje Fibe Europe za gostitelja ene izmed skupin prvenstva stare celine. Krovna evropska košarkarska organizacija tako pravzaprav ne bi smela imeti težkega dela pri odločanju. A seveda pri njej stvari niti približno ne potekajo tako. Eno izmed skupin so namreč dodelili Gruziji (Tbilisiju), pa čeprav so pri tem kršili pravilnik, ki so ga sami sestavili in so ga morale podpisati vse kandidatke za organizacijo prvenstva. V njem piše, da mora kandidatka navesti obstoječi objekt, ki bo gostil tekme. Torej dvorano, ki je že zgrajena in opremljena. Gruzija take nima, a to Fibe Europe ni zmotilo. Enostavno je prezrla lasten pravilnik in se odločila, kot se je. »Velik dan nas čaka. Če bo šlo vse po pravilnikih in standardih, ki jih je postavila Fiba Europe, smo v dobrem položaju,« je dan pred izborom čivknil generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović in s tem že namignil, da se v ozadju nekaj dogaja. Po žrebu je razočaran dodal: »Vsaka normalna organizacija sledi in spoštuje pravila in standarde, ki jih postavi. Očitno za Fibo Europe to ne velja. Žalostno, a resnično.«

V ponedeljek žreb kvalifikacijskih skupin za EP

Nemčija, Italija, Češka in Gruzija so si tako že zagotovile nastop na evropskem prvenstvu. Dodatno o slabem vodenju Fibe Europe govori podatek, da bodo morale omenjene reprezentance vseeno igrati kvalifikacije, manj kot teden dni pred žrebom skupin (v ponedeljek v Münchnu) pa se še ne ve, ali bodo njihovi rezultati šteli in koliko ekip iz teh skupin se bo uvrstilo na EP. Jasno je le, da so slovenski ljubitelji košarke ostali brez tekem Luke Dončića in soigralcev v dvorani Stožice. »Žal se ni izšlo, da bi Ljubljana dobila izvedbo ene skupine evropskega prvenstva, čeprav smo naredili vse, da bi se to zgodilo. Upamo, da bo dogodek vrhunski. Izbrani gostitelji so dobri, upam pa, da bo tudi Gruzija izpolnila svoje obljube o dokončanju gradnje dvorane,« je povedal predsednik KZS Matej Erjavec. Naj dodamo še to, da bo žensko evropsko prvenstvo 2021 potekalo v Franciji in Španiji.