Ameriška nacionalna meteorološka agencija je izdala opozorilo za obalna območja zveznih držav Louisiana in Mississippi. Napovedali so obilne padavine, poplave in močne vetrove, ki bi lahko podirali drevesa in električne drogove.

Po navedbah ameriškega centra za orkane je ob 5. uri po srednjeevropskem času veter dosegal hitrosti do 85 kilometrov na uro, Barry pa se je s hitrostjo kakih 13 kilometrov na uro pomikal mimo mesta Alexandria v smeri sever-severozahod.

Mesto New Orleans ni dobilo ukaza za evakuacijo, a čeprav se je moč neurja zmanjšala, je guverner Louisiane prebivalce opozoril, da nevarnosti še ni konec, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Ne opustite pozornosti v prepričanju, da je najhujše za nami,« je pozval na novinarski konferenci.

Prebivalci New Orleansa, pri katerih je spomin na uničujoči orkan Katrina pred 14 leti še vedno živ, ostajajo previdni, kot kaže, pa se ne obeta ponovitev katastrofe iz leta 2005.

Vojaški inženirski korpus, ki je po Katrini utrdil nasipe ob Mississippiju, zagotavlja, da voda nasipov ne bo presegla, saj naj bi se kljub obilici dežja gladina reke dvignila na največ do 5,2 metra, nasipi pa so visoki najmanj šest metrov.

Predsednik ZDA Donald Trump je razglasil izredne razmere in zvezna vlada je skupaj z lokalnimi in državnimi oblastmi pripravljena s pomočjo in reševalnimi ekipami. Naftna podjetja so evakuirala delavce z naftnih ploščadi, evakuacije so zadele okrog 10.000 ljudi v nižje ležečih predelih ustja Mississippija, v pripravljenosti je tudi 3000 pripadnikov narodne garde z vso potrebno opremo.