Pričakovano se svet stranke Levica včeraj ni odločil za prekinitev sodelovanja s Šarčevo vlado. Je pa zagrozil, da bo to storil jeseni, če vlada ne bo izpolnila vseh obveznosti iz sporazuma. »Danes vlado opominjamo, da nikakor nismo zadovoljni z dosedanjim sodelovanjem in da so njene desne in avtoritarne težnje zadnjih tednov in mesecev za nas nesprejemljive. Če bo šlo tako naprej, ne bomo podprli proračuna za prihodnji dve leti,« je soglasno odločitev sveta Levice sporočil njen koordinator Luka Mesec. Ob tem je zagotovil, da se njegova stranka morebitnih predčasnih volitev ne boji.

Desne vlade ne bodo podpirali

Po Meščevih navedbah Levica lahko podpira levosredinsko vlado, ne more pa podpirati desne vlade. Desna vlada ne pomeni zgolj vlade, ki jo vodi Janez Janša. »Značaj vlade določajo njeni dejanja in politike. Na žalost vlada Marjana Šarca v zadnjem času kaže značaj, ki je bistveno drugačen od napovedanega levosredinskega.«

Levica je nezadovoljna, ker je bil od trinajstih projektov, ki so jih za letošnje leto določili v sporazumu o sodelovanju z vlado, doslej potrjen le eden. Gre za novelo zakona o nepremičninskem posredovanju, ki jo je državni zbor sprejel v petek. Pri drugih projektih, kot sta na primer uskladitev minimalne urne postavke za študente z minimalno plačo in prenos stanovanj DUTB na republiški stanovanjski sklad, pa se zatika.

Premalo za razvoj in znanost, kulturo, okolje…

Kot primere, ki kažejo, da aktualno vlado vleče v desno, pa v Levici izpostavljajo dohodninsko reformo, ki razbremenjuje najbolje plačane v državi, nove represivne ukrepe, ki povečujejo nadzor nad državljani, načrtovano podvojitev sredstev za Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo, nadaljnje postavljanje panelne ograje na meji s Hrvaško… Levico vznemirja tudi proračun za prihodnji dve leti. Kot pravijo, naj bi bil ta po napovedih vlade razvojen in socialen, a je daleč od tega. V zunanji podpornici koalicije predvsem pogrešajo več denarja za znanost in raziskovanje, za kulturo ter za okolje in prostor. Kritični so do načrtovane ukinitve socialnega dodatka za aktivnost. »V nasprotju s preteklimi vladami, ki so varčevale na najšibkejših v času gospodarske krize, aktualna vlada to počne v času konjunkture,« poudarjajo.

Sklepi sveta Levice potrjujejo, da bo pri jesenskem sprejemanju proračuna za prihodnji dve leti zelo vroče. Premier Marjan Šarec je v pogovoru s koalicijskimi partnerji prejšnji teden že napovedal možnost, da bo na proračun vezal zaupnico.