Strah srbskih navijačev, da se bo pot Novaka Đokovića končala v polfinalu letošnjega Wimbledona, se ni uresničil. Španec Roberto Bautista Agut, ki je prvega igralca sveta v tej sezoni pred dvobojem v Angliji sicer dvakrat premagal, je dobil drugi niz in grozil v začetku tretjega, a je bil Đoković premočan. Srb je na skoraj tri ure dolgem srečanju le enkrat izgubil igro na svoj servis, blestel pa je predvsem v prvem in zadnjem nizu, ko je število neizsiljenih napak zmanjšal na minimum. Dvoboj je dobil s 6:2, 4:6, 6:3 in 6:2. V nedeljo bo zaigral že v petem wimbledonskem finalu.

»Spet so se mi izpolnile sanje. Že kot otroku se mi je Wimbledon zdel poseben. Igral sem v veliko finalih, a tukaj so res nekaj posebnega. Tekma je bila zelo zahtevna, čeprav je Roberto igral šele v prvem polfinalu velike četverice. To se mu je na začetku poznalo, saj je naredil nekaj netipičnih napak zanj, nato pa se je zbral. Res sem se moral potruditi, sploh v začetku tretjega niza, ko bi šla lahko tekma tudi v drugo smer,« je dejal Novak Đoković. Na vprašanje novinarjev, ali si bo ogledal tekmo med Nadalom in Federerjem, je odgovoril, da del zagotovo, saj gre za teniško klasiko. Španec po porazu ni bil preveč razočaran, saj je, kot je dejal, dal vse od sebe. Đoković bo v nedeljskem finalu napadal svojo šestnajsto lovoriko na turnirjih velike četverice.

Federer v finale prek Nadala

Tudi drugi polfinale se je končal z izidom 3:1. V štiridesetem medsebojnem obračunu med Nadalom in Federerjem, prvem po enajstih letih v Wimbledonu, je Švicar prišel do šestnajste zmage. Tekmeca sta v prvem nizu ponudila izjemen tenis, ki se je končal šele po podaljšani igri v korist Švicarja. V drugem je bil na igrišču le Španec, ki je nasprotnika odpihnil s 6:1. Nato pa se je tehtnica znova nagnila na stran sedemintridesetletnega Baselčana, ki bo v nedeljo napadal svojo enaindvajseto lovoriko na turnirjih velike četverice. Nadal se sicer ni dal zlahka, v četrtem nizu je ubranil štiri zaključne žogice, peto pa je Federer le izkoristil in se uvrstil v finale.

»Bilo je zelo težko, sploh na koncu. Nadal je igral izjemno. Celoten dvoboj je bil na zelo visoki ravni. Vsako najino srečanje je nekaj posebnega. Navijači so bili odlični, užival sem,« je dejal Roger Federer. Pohvalil je tudi Đokovića: »V polfinalu je igral odlično, ta teden je pokazal, zakaj je branilec naslova. Poskušal ga bom prignati do roba in ga premagati, a bo težko, saj ni zaman številka ena na svetu.«

Serena Williams po izenačenje rekorda

Jutri ob 15. uri se bo začel veliki finale v ženski konkurenci. Na osrednjem igrišču se bosta pomerili Američanka Serena Williams in Romunka Simona Halep. Prva bo v enajstem finalu na Church Roadu lovila svojo štiriindvajseto lovoriko na turnirjih velike četverice, s katero bi se na vrhu večne lestvice izenačila z Margaret Court. Na drugi strani bo Romunka v prvem finalu na angleški travi lovila svoj drugi turnir za grand slam, prvega je osvojila lani v Franciji.

Čeprav je Halepova pred turnirjem na ženski teniški lestvici zasedala sedmo mesto, Williamsova pa je bila deseta, stavnice vlogo favoritinje pripisujejo Američanki, ki je pokal Wimbledona dvignila že sedemkrat. Priložnost za osmo zmago je imela že lani, a je v finalu izgubila proti Nemki Angelique Kerber. Toda po mnenju teniških strokovnjakov bo Williamsova zaradi dejstva, da lahko izenači rekord Courtove, pod veliko večjim pritiskom od nasprotnice. »Zaradi morebitne zmage, s tem pa zgodovinskega trenutka, bo Serena bolj pod pritiskom. To bo dalo Halepovi psihološko prednost, ki je drugače ne bi imela. Vprašanje pa je, ali bo to dovolj, da Romunka premaga eno izmed najboljših teniških igralk vseh časov,« je dejal novinar ESPN Pete Bodo.

Obe finalistki sta bili na turnirju prepričljivi. Williamsova je izgubila dva niza. V drugem krogu ji je enega odvzela Slovenka Kaja Juvan, drugega pa v četrtfinalu rojakinja Alison Riske. Še prepričljivejša je bila Halepova, ki je od prejšnjega ponedeljka na šestih dvobojih izgubila le en niz. V drugem krogu ji ga je odvzela rojakinja Mihaela Buzarnescu. Sedemintridesetletna Serena Williams bi z jutrišnjo zmago postala šele četrta igralka po Courtovi, Evonne Goolagong in Kim Clijsters, ki bi po nosečnosti osvojila enega izmed turnirjev velike četverice.