Državni zbor je danes pričakovano, saj druge možnosti niti ni imel, na zahtevo državnega sveta odredil parlamentarno preiskavo, katere srž bo iskanje »krivcev« za kazenski pregon državnega svetnika Franca Kanglerja. Čeprav je pravno-zakonodajna služba državnega zbora izrazila več opozoril z vidika zakonitosti in ustavnosti, državni svet zahteve, katere pobudnik je bil državni svetnik Marjan Maučec, ni niti poskusil spremeniti v bolj sprejemljivo obliko.

Zgodovinski akt

Maučec je poslance pozval, da naj si vzamejo nazaj vlogo, ki da jim kot neposredno izvoljenim predstavnikom ljudstva pripada. »Ta preiskovalna komisija je zgodovinski akt, da si vi povrnete oblast nazaj,« je o preiskovalni komisiji, zaradi katere se je Slovenija – prav tako zgodovinsko – znašla pod drobnogledom skupine držav proti korupciji (Greco), ki deluje v sklopu Sveta Evrope, dejal Maučec. Greco bo zaradi zahteve svetnikov preveril, kako v Sloveniji deluje razmerje med zakonodajno in sodno vejo oblasti.

Zahteva državnega sveta je požela odobravanje pri desnih strankah. Dejana Kaloha (SDS) med drugim skrbi morebitna prisotnost moči nekdanjih represivnih organov, natančneje Udbe, ki naj bi še vedno naročala, koga naj se preganja. Zmagu Jelinčiču Plemenitemu (SNS) se zdi komisija dobra stvar, tudi v Novi Sloveniji so prepričani, da v sodstvu prihaja do pritiskov, primer Kangler pri njih vzbuja veliko skrb za spoštovanje človekovih pravic in pravni red.

Levica ne bo sodelovala v »blamaži«

Manj zaskrbljeni so v koaliciji in Levici. Predstavnica zadnje Nataša Sukič je napovedala, da »v tej blamaži« Levica ne bo sodelovala. Do odreditve preiskovalne komisije so bili kritični tudi v LMŠ, saj je po njihovem mnenju s tem grobo kršeno temeljno načelo pravnega sistema – načelo delitve oblasti. Igor Zorčič iz SMC v prihodnji preiskovalni komisiji vidi komisijo za maščevanje Kanglerja tožilcem in sodnikom, zdi se mu tudi, da je državni zbor premalo kritično sprejel zahtevo za preiskavo.

Tudi v SD vidijo v preiskavi predvsem »zadevo osebnega pomena« Franca Kanglerja in ne zadevo javnega pomena, kar naj bi bil predmet tovrstnih preiskav. Več razumevanja za Kanglerja imajo v SAB. Maša Kociper njegovo stisko razume, opozarja pa, da se morajo s sodnimi postopki ukvarjati tisti, ki so zanje pristojni. Vse koalicijske stranke so zato napovedale, da bodo še razmislile, ali bodo v preiskovalni komisiji sploh sodelovale.

Tako vrhovno sodišče kot tudi vrhovno državno tožilstvo sta v preteklosti že izrazila nasprotovanje tovrstnemu vtikanju parlamentarcev v delo pravosodnih organov. Na tožilstvu so dodali, da gre za politični proces zoper sodnike in tožilce.