»Tukaj ameriška obalna straža! Takoj ustavite čoln! Takoj! Ustavite!« pripadnik obalne straže v španskem jeziku kriči na upravljavca doma narejene podmornice, ki z visoko hitrostjo drvi mimo. Zdi se, da ga ne sliši, ali pa ukaza ne uboga. »Težko bomo prišli nanjo,« se vojak obrne proti kolegom. Prvi nanjo skoči njegov kolega z drugega čolna, z vso močjo potolče po loputi, jo s silo odpre in prime moškega, ki moli roke v zrak. Akcija uspešno zaključena. Ameriška obalna straža je dramatičen posnetek bliskovite akcije s srede junija objavila ob zaključku dvomesečnega intenzivnega lova na preprodajalce mamil.

Zasegli za pol milijarde evrov droge

In bili so zelo uspešni. Od maja do julija letos so s tremi patruljnimi ladjami v 14 različnih akcijah ob obali Mehike, Srednje in Južne Amerike zasegli okoli 18 ton kokaina in nekaj manj kot 500 ton marihuane z ulično vrednostjo več kot pol milijarde evrov. Veselega dogodka ob raztovarjanju droge, ki so ga celo prenašali v živo prek facebooka, se je v San Diegu udeležil tudi ameriški podpredsednik Mike Pence. »Bravo! S svojim pogumnim služenjem ZDA ste rešili mnogo življenj,« je pohvalil pripadnike obalne straže. Obkrožen z »dragocenimi« paketi je dogodek označil za pomemben in zgodovinski.

»Prijeli smo 55 domnevnih tihotapcev in zasegli ogromno količino drog,« se je po ramenih potrepljal posebni agent James Spero z ameriškega urada za domovinsko varnost. Po njegovih navedbah zasegi drog na doma narejenih podmornicah niso prav nič posebnega, saj obalna straža vsakih nekaj mesecev naleti nanje. Čeprav ladje in podmornice z drogami plujejo v mednarodnih vodah, jih lahko Američani ustavijo in pregledajo, saj nobena od njih ne pluje pod zastavo določene države.

Šele na začetku poti

V operaciji Panama Ekspres je sodelovalo več ameriških agencij, med njimi ministrstvo za obrambo, pravosodje in domovinsko varnost, pa obalna straža, mornarica, mejna zaščita, FBI in urad za boj proti drogam DEA, na pomoč so priskočile še zavezniške in mednarodne partnerske agencije. »Smo šele na začetku poti,« je opozoril Spero. Po zaslišanju osumljenih tihotapcev se agencije osredotočijo na ljudi »v ozadju, odgovorne za pripravo droge, nakup ali gradnjo plovil«, njihov cilj pa je uničenje celotnih organizacij.

Operacija Ekspres je le ena od mnogih, s katerimi skušajo ZDA ustaviti, če ne že izkoreniniti pritok nezakonitih drog v državo. Obalna straža je v vzhodnem Pacifiku in Karibskem območju povečala svojo prisotnost, saj ravno tukaj potekata bolj znani in za tihotapce priljubljeni poti za prevoz drog.