»Končno! Zelo dolgo smo čakali. Lani smo bili petkrat drugi, letos bomo petkrat prvi. Za ekipo je to zelo pomembna zmaga, pomeni sprostitev, razbremenitev pritiska. Zdaj bo lažje zmagovati,« se je na planoti La Planche des Belles Filles (Planoti lepih deklet) nasmejan pošalil Gorazd Štangelj, športni direktor ekipe Bahrain-Merida. Belgijec Dylan Teuns je namreč privozil zgodovinsko zmago za močno poslovenjeno ekipo v tretjem letu delovanja in jih tako v prvi gorski etapi Toura 2019 vpisal v zgodovino najbolj pomembne dirke leta. »Ne dojamem še povsem. Neverjetno. Vedel sem, da imam možnosti v begu, nisem pa verjel, da se bo to zgodilo že v prvem tednu. Vedel sem, da moram ostati miren, ko sva v zadnjih metrih s Cicconom igrala poker,« se je veselil Dylan Teuns, najmočnejši v skupini štirinajstih ubežnikov. Izmed teh doslej najvišje uvrščeni Giulio Ciccone (Trek Segafredo) je za vsega šest sekund ubežal tudi borbenemu branilcu rumene majice Julianu Alaphilippu. »Želel sem etapno zmago, a tudi drugo mesto in rumena majica je sijajen dosežek,« se je veselil 24-letni Italijan, kralj gora na italijanskem Giru, ki je na Tour prišel nabirat izkušnje. Teoretično je lahko zaradi lažjih etap kar nekaj dni v rumeni.

Prva gorska ura resnice je v vseh pogledih zadostila pričakovanja snovalcev Toura o zanimivem in pomembnem dnevu. Planota lepih deklet je bila prva večja prelomnica v boju za rumeno. Po profilu ena od najtežjih etap čez sedem klancev s skupaj 3900 metri višinske razlike je že pokazala prva razmerja med glavnimi favoriti. Nekoliko nepričakovano je imel iz skupine generalov v zadnjem zelo strmem makadamskem kilometru največ moči branilec lanske zmage Geraint Thomas (na koncu četrti). »Pričakoval sem napade preostalih, ki običajno blestijo na tako strmih klancih. Bil sem potrpežljiv, počakal na pravi trenutek in napadel šele v zadnjih 350 metrih,« je taktiko razkril Thomas, ki si je privozil nekaj sekund pred Thibautom Pinotom (5.), Nairom Quintano (7.), Jakobom Fuglsangom (9.). Isti čas je ujel še drugi mož Ineosa Egan Bernal. Med tistimi, ki so zadnje metre skoraj stopili s kolesa, pa sta bila tudi Jumbov Steven Kruijswijk in Vincenzo Nibali. Za Thomasom je zaostal še 50 sekund in je v skupnem seštevku na dvajsetem mestu.

To prinaša nekaj sprememb v strategijo tudi za Bahrain-Merido. »Kakšna bo odslej prioriteta za Vincenza, bomo še videli,« Štangelj brez analize ni zmogel razkriti, ali bo Nibali še vozil na skupno ali se osredotočil na dneve. Teuns kot tretji skupno (+0:32) ni v nobeni taktični različici za rumeno. »Sem smo prišli po etapne zmage in v tej smeri bomo z drugimi nadaljevali. Današnja zmaga Dylana se je lepo izšla. Zdaj bo zapihal drug veter,« je optimist.

Jutri sledi sprinterska etapa, kjer bosta Jan Tratnik in Matej Mohorič znova vpeta v pomoč Sonnyju Colbrelliju, enemu od favoritov sedme etape.