Janez Poklukar, ki ga je svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana izbral za generalnega direktorja največje slovenske bolnišnice, se je imenovanja razveselil. Kot je dejal, je k njegovemu imenovanju zagotovo pripomoglo dejstvo, da je sam zdravstveni delavec, da že pet let vodi bolnišnico, ki je bila v sanaciji, a je prav z današnjim dnem izstopila iz finančne sanacije. Prav izkušnje kandidata pa so bile po besedah predsednika sveta Jožeta Golobiča odločilne pri soglasnem imenovanju Poklukarja za novega direktorja. »Kandidat je prepričal člane sveta s svojim programom in izkušnjami pri vodenju zdravstvenega zavoda, ki je kot prvi izšel iz finančne sanacije. Na današnjem zaslišanju je predstavil vizijo dela, ki je po mnenju sveta najbolj ustrezna, ne nazadnje je pokazal tudi pravo energijo. »Prepričal nas je z vrsto točk svojega programa, med drugim s stališčem, da ima zategovanje pasu svoje meje in da se namerava usmeriti tudi na trg, da ustvari višje prihodke,« je po imenovanju povedal Golobič.

Konec zategovanja pasu?

Poklukar je še pred zaslišanjem dejal, da vidi glavni potencial univerzitetnega kliničnega centra v visoko usposobljenem kadru, s katerim bo tudi poiskal ustrezne rešitve na ravni procesov v enotah in med njimi. »Poznate me kot človeka, ki ne dela samo na zategovanju pasov, ampak tudi na prihodkih, tako da se moramo s stroko dogovoriti o novih tehnologijah, ki jih bomo pripeljali in začeli izvajati v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana,« je še dejal Poklukar, tudi zdravnik internist po izobrazbi.

Izpostavil je še potrebo po nadaljevanju dialoga z ZZZS kot glavnim kupcem njihovih storitev in ministrstvom za zdravje kot ustanoviteljem, ki bdi nad poslovanjem zavoda in investicijami, ki bodo po njegovih besedah ključne v naslednjih letih. »Vsak dogovor med vlado in sindikati za sabo potegne tudi finančne učinke; tudi zadnji dogovor med sindikatom oziroma med zbornico in ministrstvom za zdravje bo najverjetneje potegnil tudi neke manjše finančne posledice, ki jih bo treba v nadaljevanju uravnotežiti,« je pred zaslišanjem povedal Poklukar, ki pa je na vprašanje o čakalnih dobah dejal, da niso izzivi le za UKC, ampak za celotno Evropo. »S staranjem prebivalstva imamo vedno več potreb. Vendar verjamem, da smo lahko z optimizacijo procesov, ob ustreznih spremembah zakonodaje in tudi z nagrajevanjem osebja še bolj optimalni.«

Najprej bo na vrsti saniranje izgube

V največji slovenski bolnišnici z nekaj več kot 8000 zaposlenimi so novo vodstvo iskali vse od konca marca, ko je premier Marjan Šarec na čelo zdravstvenega resorja postavil Aleša Šabedra. Prav Šabeder, sicer nekdanji generalni direktor UKC Ljubljana, bo zdaj moral dati soglasje kandidatu za svojega naslednika, pri čemer soglasja vlade ne bo potreboval. Štiriletni mandat naj bi Poklukar prevzel že s 1. avgustom. Do takrat pa bo UKC začasno še vodil Teodor Žepič, poslovni direktor pediatrične klinike.