Plenković je dejal, da je v ponedeljek potekala ustna obravnava v postopku, ki ga je »Slovenija sprožila proti Hrvaški zaradi domnevne kršitve prava EU, ki je domnevno posledica neizvajanja arbitražne sodbe«. Izpostavil je, da so v ponedeljek izrecno obravnavali hrvaški ugovor na dopustnost slovenske tožbe, ne pa tudi njene vsebine.

Kot je dejal, je Hrvaška tudi v Luksemburgu ponovila večkrat izrečena stališča Zagreba, da Sodišče EU ni pristojno za odločanje o zahtevah Slovenije. Znova je pojasnil, da gre za spor med dvema državama, ki se ne nanaša na uveljavitev in tolmačenje prava EU in zato ni v pristojnosti Sodišča EU. Izpostavil je še, da je bistvo spora razlaga uveljavitve mednarodnega prava.

Hrvaški premier je vnovič poudaril, da Hrvaška še naprej zagovarja iskanje rešitev odprtih vprašanj s sosedno Slovenijo na podlagi vrste ukrepov iz »kataloga mirnega reševanja problemov«. Spomnil je, da so svoja stališča in pripravljenost na pogovore večkrat sporočili tako sedanji kot nekdanji slovenski vladi.

Po koncu ponedeljkove obravnave je generalni pravobranilec na Sodišču EU Estonec Priit Pikamäe sporočil, da bo svoje sklepne predloge predstavil 6. novembra. Odločitev o dopustnosti tožbe je pričakovati v začetku prihodnjega leta.

Če se sodišče razglasi za pristojno, je na vrsti vsebinska obravnava glede tožbenih zahtevkov Slovenije. Sodišče se lahko odloči tudi, da združi končno odločitev glede pristojnosti z vsebinsko obravnavo, a to je po neuradnih navedbah manj verjetno.