Obtožen je bil, da je skupaj z drugimi obtoženimi na lastno pobudo ali po posredovanju posameznikov iz političnih in kriminalnih krogov nezakonito pomilostil, izpustil iz zapora ali brisal iz kazenske evidence osebe, ki so bile obsojene na različne zaporne kazni. Obtožen je bil tudi nezakonite porabe proračunskih sredstev svojega urada, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Med 27 nezakonito pomiloščenimi so bili tudi večkratni povratniki, osebe, ki niso imele pozitivnega mnenja pristojnih institucij za pomilostitev ter tudi osebe, katerih izpustitev na prostost je pomenila ogrožanje varnosti.

Budimir je po izreku oprostilne sodbe danes dejal, da je takšen izid tudi pričakoval. Razočaran pa je nad institucijami, ki so ga preganjale, čeprav ni ničesar zakrivil. Ocenil je, da so želeli z obtožbami vplivati na politične procese v bošnjaško-hrvaški entiteti BiH.

Zahvalil se je sodnici, ki mu je z oprostilno sodbo vrnila vero v ljudi, ne pa tudi v »institucije, ker so v njih ljudje, ki so mi podtaknili dokaze, da bi uresničili svojo politično voljo za rekonstrukcijo vlade Federacije BiH«.

Budimir, ki je bil upokojeni general medvojnega Hrvaškega obrambnega sveta, je bil za predsednika entitete izvoljen leta 2011 kot kandidat Hrvaške stranke prava (HSP), ki je sodelovala v koaliciji pod vodstvom Socialdemokratske stranke BiH (SDP BiH). Na položaju je bil do leta 2015.

Na položaj je prišel v času, ko največja stranka bosanskih Hrvatov HDZ BiH ni bila več del vlade, stranka HSP pa se je pojavil kot alternativa, ki naj bi predstavljala interese Hrvatov v BiH.

Policija ga je prijela med obsežno protikorupcijsko akcijo aprila 2013 v njegovem uradu in ga nato kmalu izpustila. Na podlagi naloga tožilstva BiH so takrat prijeli še 18 ljudi, ki naj bi bili povezani z nezakonitimi pomilostitvami in podkupovanjem.

Na koncu je tožilstvo predalo primer občinskemu tožilstvu in sodišču v Sarajevu, ki se je končal z oprostilno sodbo.