Mladega Iračana, ki je v nedeljo zvečer napadel novogoriškega taksista, nato pa nož usmeril še proti policistu, so danes nekaj minut po 16. uri pripeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. S povezano nogo in na vozičku so ga policisti in kriminalisti v dvigalo novogoriškega okrožnega sodišča pospremili skupaj s kazensko ovadbo, v kateri mu očitajo tri kazniva dejanja. Poleg poskusa odtujitve vozila in poskusa uboja taksista so ga ovadili tudi zaradi poskusa umora policista. Če so sprva med preiskavo še omenjali, da bi mu lahko očitali napad na uradno osebo in preprečitev uradnega dejanja, so na koncu policisti očitke precej zaostrili. Preiskovalni sodnik na novogoriškem okrožnem sodišču je za Iračana po večurnem zaslišanju odredil pripor. Priprt bo v koprskem zaporu.

Šestindvajsetletni Iračan je do danes pod budnim očesom policistov še okreval v šempetrski bolnišnici po operaciji noge. Policista sta ga namreč v nedeljo na izvozu s hitre ceste za Vogrsko obvladala šele, ko sta pod njegove noge sprožila strel. Tik pred zaslišanjem pa je bil iz bolnišnice odpuščen, zato so ga namestili v prostore za pridržanje Policijske uprave Nova Gorica.

Med postopkom kričal: Alah je velik

Moški, ki se je doslej zadrževal v Franciji, Nemčiji in Italiji, je v nedeljo po vsej verjetnosti na nekdanji mejni prehod Vrtojba prišel iz Italije. Tam je v eni od trgovin trgovki naročil, naj mu pokliče taksi. Ta je to res storila. Ponj je prišel 53-letni taksist iz Nove Gorice, potnika tudi pobral, a že po nekaj sto metrih vožnje ugotovil, da ta nima denarja, s katerim bi mu lahko plačal pot do Ljubljane, kamor je bil namenjen. Taksist se je zato namenil, da na prvem izhodu zapusti avtocesto, napadalec pa ga je takrat napadel z olfa nožem. Taksist se je branil z rokami, nato ob izvozu Vogrsko zapeljal na rob vozišča in pobegnil iz avta. Napadalec je stekel za njim, zahteval ključe avtomobila, nato pa se vrnil in poskusil ukrasti avto. Pod volanom mu je že uspelo stakniti žice.

Po klicu dveh voznic, ki sta na izvozu opazili okrvavljenega taksista, sta na pomoč pohitela dva policista, ki pa z Iračanom nista imela lahkega dela. Ko je vendarle izstopil iz taksija, je z nožem stekel proti enemu od policistov. Drugi je zato v bran kolegu prvič streljal v zrak in ker se napadalec še vedno ni ustavil, je naposled ustrelil v spodnji del njegove desne noge. Šele takrat sta mu policista lahko odvzela nož in ga vklenila.

Ker je pred aretacijo napovedal policistoma, da ju bo on ubil, če ne bosta onadva njega, in pri tem omenjal muslimanskega boga Alaha, se je porajalo tudi vprašanje, ali ne gre mogoče za napad s politično oziroma teroristično vsebino. Na policiji so danes pojasnili, da je med upiranjem policistoma večkrat v arabščini ponovil stavek »Alah je velik« (arabsko Allahu Akbar), policijska preiskava pa je danes popoldne še vedno potekala v vseh smereh, dodatno so informacije preverjali tudi pri oškodovanem taksistu.