Iskane sumijo povezav z gibanjem klerika Fethullaha Gülena, ki mu Ankara pripisuje krivdo za neuspeli državni udar, katerega cilj je bil strmoglaviti predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Gülen, ki je v prostovoljnem v izgnanstvu v ZDA, očitke zavrača.

Istanbulski tožilec je zaporni nalog izdal za 176 aktivnih pripadnikov vojske, med katerimi so tudi polkovnik, pet majorjev in 100 poročnikov, in to iz različnih rodov vojske. Tožilec v Izmirju je izdal zaporne naloge za 35 osumljencev, med katerimi je 20 vojakov v aktivni službi. Osmerico izmed osumljencev iz Izmirja so že priprli. Zaporne naloge za 17 osumljencev so izdali tudi v pokrajini Kocaeli na severozahodu države, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Turške oblasti so od leta 2016 aretirale in priprle več tisoč ljudi, racije pa še vedno ne pojenjajo. V Turčiji skoraj vsak dan poročajo o novih zapornih nalogih v zvezi s spodletelim pučem, kljub kritikam zahodnih držav in aktivistov za zaščito človekovih pravic.

Kritiki pravijo, da skuša Ankara na ta način utišati nezadovoljstvo v državi, turške oblasti pa na drugi strani vztrajajo, da so racije nujne za izkoreninjenje Gülenovega vpliva v državnih organih.