Ameriško zunanje ministrstvo je v okviru ameriškega programa nagrad o narkotikih (NRP) za informacije, ki bi privedle do aretacije ali obsodbe za Mihaela, Alenko in Matevža Karnerja, razpisalo nagrado v višini pet milijonov dolarjev (okoli 4,5 milijona evrov) za vsakega od njih, skupno torej 15 milijonov dolarjev.

Trojica je bila v ZDA že leta 2010 obtožena razpečevanja in uvoza anaboličnih steroidov in pranja denarja. Karnerjevi so po navedbah State Departmenta preprodajalci mamil, domnevno odgovorni za proizvodnjo in razpečevanje več sto tisoč enot anaboličnih steroidov v ZDA. Sodelovali naj bi s številnimi proizvajalci, trgovci in pošiljatelji v tujini. Obenem naj bi nadzorovali več kot 200 strani, namenjenih oglaševanju in prodaji steroidov.

Avstrija ju ni izročila ZDA

Moža in ženo je avstrijska policija konec 2011 aretirala v vili Bad Kleinkirchheim. Avstrijsko ustavno sodišče je zaustavilo njuno izročitev ZDA, po plačilu varščine pa so oba izpustili na prostost. Zakonca Karner sta se tudi pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki pa je njuno pritožbo zavrnilo kot nedopustno.

V State Departmentu so zapisali, naj se tisti, ki imajo informacije o Karnerjevih in niso v ZDA, obrnejo na najbližje ameriško veleposlaništvo, Američani pa na agencijo za boj proti mamilom (DEA), ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) ali imigracijske in carinske oblasti (ICE) v posameznih ameriških mestih. NRP je sicer ameriška pobuda, ki predvideva visoka denarna izplačila za podatke o trgovcih z drogami.