Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je po današnji seji izvršilnega odbora in popoldanskega sveta stranke naznanil, da bodo prihodnje leto, 17. januarja 2020, izpeljali volilni, programski in statutarni kongres. V ožjem krogu vodilnih članov stranke so v minulih dneh krožile informacije, da si prizadevajo za izvedbo kongresa že letošnjo jesen, zato še ni jasno, zakaj se bo zgodil v prvem mesecu prihodnjega leta. Najbolj logično pojasnilo je, da so se za zamik odločili zaradi organizacijskih razlogov.

Erjavec pojasnjuje, da so v DeSUS želeli izpeljati kongres že lansko jesen po slabem rezultatu na parlamentarnih volitvah, a se to ni zgodilo, ker je po ponujenem odstopu na svetu stranke dobil prepričljivo podporo. Zdaj, ko je za njimi troje volitev, pa je pred tednom dni, tako pravi Erjavec, sam sprožil vprašanje sklica kongresa. V DeSUS naj bi namreč dozorelo spoznanje, da se lahko nekoliko prej kot običajno vsi skupaj odpravijo na kongres, posodobijo programsko vsebino DeSUS in osvežijo kadrovsko ekipo. Ali bo pri tem sodeloval Erjavec, je še prezgodaj soditi, ker na vprašanje, ali namerava znova kandidirati za predsednika stranke, odgovarja, da v tem trenutku še nima odgovora na to vprašanje. »Zagotovo bo dobra priložnost, da preverim, ali še imam podporo članstva,« je dejal Erjavec.

Za dialog s stranko SMC

Ker so slabši rezultati DeSUS na zadnjih treh volitvah med članstvom stranke zasejali vsakič večji dvom o predsedniku stranke Karlu Erjavcu, je v kampanji za evropske volitve začelo nakazovati, da bi lahko stranko prevzel nosilec liste DeSUS Igor Šoltes. Karl Erjavec na neposredno vprašanje, ali bi lahko predal žezlo Igorju Šoltesu, ki se je pred nedavnim tudi včlanil v DeSUS, odgovoril, da bi lahko odgovor na to dobili na januarskem kongresu. »To je stvar odločitve kongresa in moje odločitve, če se ne bom odločil kandidirati,« pravi Erjavec. Poleg tega predsednik stranke o svoji prihodnosti v politiki ne želi špekulirati. »Sem že v teh letih, da me to ne sme več skrbeti. Moja prihodnost je povezana predvsem z modernizacijo programa stranke; in če bo ekipa, s katero želim delati, imela podporo, bom svoje delo nadaljeval tudi kot predsednik DeSUS. O tem je še prezgodaj govoriti. Kakšna bo moja odločitev, še ni jasno,« dodaja Erjavec.

Na svetu stranke DeSUS so razpravljali tudi o pobudah za sodelovanje med strankami LMŠ, SMC, SAB in DeSUS. Erjavec je pojasnil, da se je pred dnevi sestal s članom SMC in ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom. »Imela sva določene pogovore o tem, da bi stranki tesneje sodelovali, o podrobnostih, na kakšen način in kako, pa nisva govorila. Zdi se, da bo v SMC prišlo do določenih sprememb in da si želijo nekateri tesnejšega sodelovanja,« pravi Erjavec.

Na vprašanje, kakšno stališče imajo v DeSUS glede »tesnejšega sodelovanja« s SMC, prvak upokojenske stranke odgovarja: »V DeSUS smo odprti za politični dialog, za to sem dobil podporo na izvršnem odboru in na svetu stranke.« Neuradno pa je v vrstah DeSUS slišati, da bi moral predsednik LMŠ Marjan Šarec, potem ko je po evropskih volitvah napovedal, da je napočil čas za tesnejše sodelovanje sredinskih strank, prevzeti pobudo, če želi, da bi se zapleteni politični proces končal v korist vseh.