Minister za kulturo Zoran Poznič je direktorici Slovenske filharmonije Marjetici Mahne v teh dneh ponudil možnost častnega odstopa, če do njega ne pride, pa bo uradno sprožil postopek razrešitve. »Ta informacija drži in je od ministra do mene prišla kot strela z jasnega,« nam je danes po telefonu potrdila direktorica. »Ne vem, čemu naj 'častno' odstopim, ker nisem sprejela nobene poslovne odločitve, zaradi katere bi morala odstopiti. Zato bom njegov predlog danes tudi uradno zavrnila. Temu bo verjetno sledil predlog za mojo razrešitev.«

Pritiski na ministra?

Mahnetova pravi, da jo je minister poklical »z danes na jutri«, glede na njegovo naklonjenost in razumevanje položaja na marčevskem spoznavnem sestanku pa je mislila, da jo vabi na konstruktiven pogovor na temo delovanja javnega zavoda, sploh glede na to, da se dogodki odvijajo v pozitivno smer in da tudi prodaja abonmajev narašča.

Ministrov argument za njeno razrešitev naj bi bil, da ima Slovenska filharmonija 210.000 evrov izgube, kar pa ne drži popolnoma. »Imeli smo 39.000 evrov izgube. Minister svoje odločitve ni podprl z verodostojnimi podatki in argumenti; za primanjkljaj, ki predstavlja 0,6 odstotka letnega proračuna SF, ve že od nastopa svoje funkcije, saj smo ga s tem osebno seznanili. Takrat je bil glede tega razumevajoč, zdaj pa očitno nekdo pritiska nanj,« si razlaga Mahnetova. Občutek ima, da se z njeno razrešitvijo zelo mudi.

Svet SF pripravljal teren

Z ministrovo »ponudbo« so že seznanjeni tudi člani orkestra, ki bodo jutri opoldne o tem razpravljali na zboru delavcev. Med drugim so danes izvedeli, da je člane sveta SF o ministrovi nameri že v četrtek neuradno seznanil predsednik sveta SF Boris Rener, ki naj bi za direktoričino skorajšnjo razrešitev izvedel na ločenem sestanku pri ministru istega dne kot direktorica, a prej kot ona. »Čeravno naj bi se situacija v SF postopoma urejala, zunanji člani sveta SF na sejah izražajo nezadovoljstvo z večino potez vodstva SF in očitno tvorno sodelujejo pri pripravi terena za nastop novega direktorja, ki verjetno že čaka v zaodrju,« med drugim piše v vabilu na jutrišnji zbor delavcev.

Marjetica Mahne je v SF pred leti vstopila kot članica sveta SF, se pozneje vrnila kot predsednica sveta, v času odstavitve direktorja Damjana Damjanoviča pa odigrala ključno vlogo pri podpori stavkajočim zaposlenim, zato so jo po odhodu direktorja v začetku leta 2018 imenovali najprej za vršilko dolžnosti direktorice, po uradnem razpisu pa tudi za direktorico.