Zaradi revščine in represije je iz Severne Koreje čez južno mejo v desetletjih po korejski vojni zbežalo okoli 30.000 ljudi, prebegi v nasprotno smer pa so izredno redki.

Choe In-guk je pristal v Pjongjangu v soboto. V videu, ki so ga posneli na letališču in objavili na spletu v nedeljo, je 72-letni Choe pojasnil, da se je preselil v Severno Korejo. »Ne morem ubesediti svoje hvaležnosti republiki, ki me je objela,« je dejal. Kot je dodal, se je odločil za življenje na severu, da bi s tem izpolnil želje svojih staršev.

Njegova starša sta leta 1986 zbežala v Severno Korejo, kjer je njegov oče Choe Dok-shin umrl leta 1989, mama Ryu Mi-yong pa leta 2016. Choe je v preteklih letih večkrat odpotoval v Severno Korejo in se med drugim udeležil tudi pogreba svoje mame, piše britanski BBC.

Kot še poročajo severnokorejski mediji, se bo Choe v svoji novi domovini ukvarjal predvsem s področjem združitve obeh Korej.

Južnokorejsko ministrstvo za združitev je sporočilo, da niso bili obveščeni o prebegu Choa in da so o tem izvedeli iz medijev.

Manjše število Južnokorejcev je sicer zaradi težav s financami v preteklosti zbežalo v Severno Korejo, a jih je Pjongjang kar nekaj tudi vrnil v domovino. Lani so na primer vrnili dva Južnokorejca. Sicer pa nimajo podatka o tem, koliko južnokorejskih prebežnikov je v Severni Koreji, je dodal tiskovni predstavnik ministrstva Lee Sang-min.