Štiri od osmih. To je bilanca nogometašic ZDA na svetovnih prvenstvih. Danes so varovanke selektorice Jill Ellis prišle do četrte zvezdice, saj so v finalu v Lyonu zasluženo z 2:0 spravile na kolena Nizozemke. Najboljša posameznica turnirja je postala 34-letna Megan Rapinoe, ki je bila hkrati tudi najboljša strelka. Na tekmi za tretje mesto je Švedska z 2:1 ugnala Anglijo.

»Težko je opisati občutke po taki zmagi. Igralke smo v to vložile ogromno dela. Najlepši občutek v življenju je, ko je trud poplačan. Ključ uspeha se skriva v tem, da je vsaka od nas na pozitiven način malo nora. A to nas dela posebne. Enostavno smo pripravljene narediti vse za zmago in to nam je prineslo četrti naslov svetovnih prvakinj,« je od sreče žarela Megan Rapinoe.

Nogometašice ZDA so do četrtega naslova svetovnih prvakinj, drugega zaporednega, prišle povsem zasluženo. Na turnirju so dobile vseh sedem obračunov, v finalu pa povsem nadigrale Nizozemke. Razmerje v strelih na gol je bilo 9:1 v korist Američank, kar je dovolj zgovoren podatek o njihovi premoči. »Neverjetna skupina nogometašic, a v prvi vrsti ljudi. Pokazale so vztrajnost in bojevitost. Resnično se jim težko dovolj zahvalim za ta uspeh,« je solze komaj zadrževala selektorica ZDA Jill Ellis.

Na južnoameriškem prvenstvu je tekmo za tretje mesto proti Čilu z 2:1 dobila Argentina, a bolj kot končni izid so odmevale besede Lionela Messija. Zvezdnik Barcelone je bil v 36. minuti po odrivanju in izmenjanih besedah izključen skupaj s Čilencem Garyjem Medelom, nato pa je bojkotiral podelitev bronastih odličij. A ni ostalo le pri tem. »Morda je to, kar sem povedal o sodnikih po polfinalnem obračunu proti Braziliji, vplivalo na rdeči karton, ki sem ga dobil. Sumim, da je bilo to naročeno 'od zgoraj'. Ni nam treba biti del korupcije. Takšnega nespoštovanja, kot smo ga bili deležni na tem prvenstvu, še nisem doživel. Lahko bi šli do konca, a nam ni bilo dovoljeno. Vse je pripravljeno na slavje Brazilije. Srčno upam, da sodniki in VAR ne bodo vplivali na razplet finala in da bodo Peruju dovolili, da se pošteno bori, a dvomim, da bo res tako,« se je pridušal Lionel Messi, ki je šele drugič v karieri prejel rdeči karton. Za Argentino sta na tekmi za tretje mesto zadela Sergio Agüero in Paulo Dybala, za Čile pa je v drugem polčasu znižal Arturo Vidal iz enajstmetrovke.