Ekipa UniBill je aprila slavila že na vseslovenskem tekmovanju Popri za najboljše podjetniške ideje mladih in se za nagrado udeležila priznanega mednarodnega tekmovanja v zvezni državi New York. »V šoli smo se letos sploh prvič odločili za sodelovanje na podjetniških dogodkih,« pove Roman Kapš, eden od dveh mentorjev zmagovalne ekipe, ki doda, da sta bili dinamika razvoja dijaške ideje in njena hkratna adaptacija na podjetniško specifiko zelo razgibani, vse skupaj pa je bilo končano v šestih mesecih.

Alternativa papirnatim računom

Ekipa srednješolcev je sprva razvijala nekoliko drugačno rešitev, a so kmalu ugotovili, da bi bila širšemu krogu ljudi nerazumljiva. »Ko smo pozno zvečer razmišljali in razglabljali o novih rešitvah, me je v žepu zažulil račun,« o nastanku zmagovalne ideje pove Žiga Povhe. Ko je račun odfrčal v koš, pa se je ekipa vprašala, ali ni ravno to eden izmed svetovnih problemov. Žiga je začel razmišljati o veliki količini papirja, za katerega dnevno posekamo na tisoče dreves in v zrak izpustimo na tone ogljikovega dioksida. Z ekipo so idejo dokončno dodelali in jo predstavili mentorjema.

»UniBill je ekološko usmerjena rešitev digitalne dobe in alternativa papirnatim računom,« je idejo predstavil drugi član ekipe Jaka Kordiš in razložil, da njihova rešitev nakupovalno izkušnjo dvigne na višjo raven in omogoča sistem, ki uporabniku ponuja priročno aplikacijo za varno shranjevanje in dostop do računov v oblaku ter pregled nad nakupovalnimi navadami in stroški. Nikita GaluhKapušin pove, da se je na prvi pogled ideja zdela preprosta, »ko pa smo se začeli globlje spuščati v razvoj, smo morali biti pozornejši na vsa področja, od zakonodaje do delovanja in vzpostavitve«.

Merila na zlato, dobila najvišjo nagrado

Zaradi strogih zahtev organizatorjev so na tekmovanje v ZDA odšli le dva člana ekipe in mentorica Danijela Erenda. »Za uspeh, ki smo si ga priborili tako na državni kot na svetovni ravni, ni zaslužna ena sama oseba, temveč trud in obširno znanje celotne ekipe in mentorjev, ki sta nas ves čas usmerjala na pravo pot,« je poudaril Žiga in dodal, da je bila izkušnja na olimpijadi čudovita, tudi zaradi druženja z velikim številom mladih genialcev z vsega sveta. Anže Kocjančič iskreno prizna, da sta z Žigo po koncu svoje predstavitve pričakovala zlato. »Na razglasitvi sva bila čedalje bolj nervozna in ko so začeli klicati ekipe z zlatimi priznanji in naju niso poklicali, sva bila malce razočarana, nato pa sva izvedela, da obstaja še višje priznanje, in sicer grand award,« pove Anže, ki je nato z ekipo UniBill postal absolutni zmagovalec v svoji kategoriji.

Da je bila udeležba na Genius Olympiad v ZDA pozitivna izkušnja za vso ekipo, je prepričana tudi mentorica Danijela Erenda, ki pravi, da so člani njene ekipe s svojim odnosom, pristopom in zagnanostjo lahko vzor tudi marsikateremu podjetju. »Na tekmovanju ni bila ocenjena le ideja, temveč tudi sposobnost nastopanja in priprave predstavitve ter navsezadnje znanje angleščine. In ko dijak nagovori komisijo v brezhibni angleščini s tehnološko napredno in izvedljivo rešitvijo, ki že deluje v demo obliki, je najbrž to to,« je pojasnila Erendova.

Že od začetka cilj vstop na trg

Po Žigovih besedah je bil od samega začetka cilj ekipe UniBill poskusiti prodreti na trg. »Zdaj, ko so sodniki v državnem in svetovnem merilu potrdili našo rešitev, menimo, da je pravi čas, da jo čim bolje pripravimo in prodremo najprej na lokalni, kasneje pa morda tudi na svetovni trg,« je napovedal mladi inovativni podjetnik.