Na progi v mestu Palembang na jugu indonezijskega otoka Sumatra, ki je v tej sezoni prvič v tekmovalnem koledarju elitnega razreda MXGP, je bil Tim Gajser že na sobotnih kvalifikacijah razred zase, saj je drugouvrščenega Britanca Maxa Anstieja prehitel za več kot enajst sekund. V današnji prvi vožnji, v kateri je zaradi poškodb in oddaljenosti prizorišča nastopilo zgolj 20 voznikov (med njimi tudi nekaj domačinov, ki še nikoli niso vozili v razredu MXGP), je šampion iz Pečk pri Makolah odlično startal. Samo nekaj začetnih sekund je bil v vodstvu Švicar Jeremy Seewer, potem pa je na čelo karavane prišel Gajser in na njem suvereno ostal do konca vožnje na progi, ki so jo načrtovali in urejali skoraj tri leta ter na katero so na podlago iz gline navozili več kot 25.000 kubičnih metrov zemlje.

Velika vročina in vlaga (tik pred koncem prve vožnje je začelo tudi deževati) sta bila dodatna obremenitev za motokrosiste, ki jih je v mestu z okoli 1,7 milijona prebivalcev spodbujalo dokaj malo gledalcev. Tudi v drugi vožnji je Gajser odlično startal, toda po napaki po dobrih osmih minutah (zdrs in padec brez hujših posledic) je nazadoval na tretje mesto, pred njega pa sta se prebila Romain Febvre – imel je dobrih osem sekund prednosti pred Slovencem – in Seewer. A Gajser je hitro prehitel Švicarja, v zadnjem delu že precej načete in kratke proge (najkrajša med vsemi prizorišči za svetovno prvenstvo v letošnji sezoni) pa ni divjal za Febvrejem, kajti že drugo mesto in 22 točk mu je prinašalo skupno zmago na veliki nagradi Indonezije.

Na enajsti letošnji dirki za SP je Gajser dosegel že šesto zaporedno zmago (Portugalska, Francija, Rusija, Latvija, Nemčija, Indonezija) in skupno sedmo v sezoni (najhitrejši je bil tudi v Italiji), z novimi 47 točkami pa je prednost pred devetkratnim svetovnim prvakom Cairolijem, ki zaradi poškodbe ni vozil v Palembangu (prav tako kot Nizozemec Jeffrey Herlings, aktualni svetovni prvak), sedem dirk pred koncem SP s 83 točk povečal kar na 130. Dvaindvajsetletni Gajser je imel po koncu dirke veliko razlogov za dobro voljo. »V prvi vožnji sem odlično startal in si takoj privozil prednost pred tekmeci, v nadaljevanju pa uspešno nadzoroval potek dirke. Ko je začelo deževati, je proga postala nekoliko spolzka. Zato sem vodil malce previdneje, vendar mi to ni povzročalo večjih težav. V drugi vožnji sem kmalu po startu naredil napako, po kateri sta me prehitela Febvre in Seewer. Slednjega sem kmalu ujel in se prebil na drugo mesto. Nato sem samo pazil, da ga ne zapravim, saj sem vedel, da mi prinaša skupno zmago na dirki,« je dejal zadovoljni in navdušeni Tim Gajser, ki je na zmagovalnem odru spet poslušal Zdravljico, vendar so prireditelji slovensko himno kar precej skrajšali.

Naslednja dirka bo že konec tega tedna, znova v Indoneziji, a tokrat v Semarangu v osrednjem delu otoka Java za veliko nagrado Azije.