Italijanska televizija Sky TG24 je v živo prenašala prihod ladje v pristanišče. Na krovu jadrnice je bilo videti migrante, ki so na sebi imeli oblečene rdeče rešilne jopiče.

Italijanska vladna organizacija Mediterranea je pred tem na Twitterju objavila, da so na ladji Alex zaradi nevzdržnih zdravstvenih in higienskih razmer na krovu razglasili izredne razmere ter da ladja pluje proti pristanišču Lampedusa, ki je edini možen varen kraj za izkrcanje.

Italijanska vlada je predhodno pozvala Mediterraneo, naj ladjo usmeri proti Malti, a so iz organizacije sporočili, da bi bila več kot 15-urna vožnja prenevarna. Mediterranea je v sporočilu navedla, da ima ladja zmogljivost za 18 ljudi, na krovu ladje pa je trenutno skoraj 60 ljudi, vključno z 41 iz morja rešenimi migranti.

Salvini: Nikomur ne bom dovolil izkrcanja

Italijanski notranji minister Matteo Salvini se je že odzval na vplutje reševalne ladje in v sporočilu za javnost navedel, da ne bo nikomur dovolil izkrcanja z ladje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Ne bom dovolil izkrcanja ljudem, ki ne spoštujejo italijanskih zakonov in pomagajo tihotapcem ljudem, je zapisal Salvini.