Guaido, ki ga je za začasnega predsednika Venezuele priznalo več deset držav, je pozival podpornike na ulicah Caracasa, naj še naprej vztrajajo. »Ne odidite. Kmalu bomo dosegli cilj. Ne dvomite, uspelo nam bo,« je vzklikal.

Tokratni protivladni shod je bil sicer manj množičen kot tisti ob začetku leta, ko je v Venezueli izbruhnila politična kriza.

Maduro je medtem vodil vojaško parado na ulici Paseo de los Proceres, ki je posvečena ustanovnim očetom Venezuele, ki se je osamosvojila 5. julija 1811.

»Računajte na oborožene sile, ni nas strah se soočiti s sovražniki v državi,« je predsedniku zagotovil podporo general Remigo Ceballos.

Oba voditelja sta se na shodih odzvala tudi na predvidene pogovore na Norveškem. Maduro je dejal, da pričakuje dobre novice in da morajo vsi popustiti za sklenitev dogovore, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Guaido je izrazil pričakovanje, da bodo na Norveškem dosegli dogovor o oblikovanju začasne vlade in sklicu volitev.

Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michele Bachelet je ta teden predstavila poročilo, v katerem opozarja na "izjemno veliko število" domnevnih izvensodnih pobojev v Venezueli. Venezuelske oblasti so poročilo, ki ga je komisarka pripravila po obisku v Venezueli, zavrnile in zatrdile, da je polno napak.