»Ne vidimo nobenih znakov Rusije, da bi bila pripravljena vrniti se k obveznostim iz INF,« je dejal Stoltenberg in dodal, da so ruske kršitve edini razlog, da je pogodba zdaj pod vprašajem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni sekretar zveze Nato je tudi menil, da je še vedno dovolj časa za rešitev pogodbe, in pri tem opozoril na tempo, s katerim se je Rusija po podpisu INF leta 1987 znebila svojih raket srednjega dosega, saj je to storila v le nekaj tednih.

Današnji Svet Nato-Rusija je potekal teden dni zatem, ko so se obrambni ministri zavezništva dogovorili o paketu protiukrepov v primeru, če Moskva

ne bo spoštovala ultimata ZDA. ZDA so napovedale, da bodo 2. avgusta dokončno izstopile iz pogodbe, razen če Rusija ne bo uničila svojega novega raketnega sistema, ki po oceni ZDA in Nato predstavlja kršitev pogodbe. Rusija je od pogodbe odstopila v sredo.

Stoltenberg je zavrnil, da bi danes podrobno govoril o ukrepih proti Rusiji, in poudaril, da se Nato sedaj osredotoča na rešitev pogodbe. Dejal pa je, da sedanji Natov protiraketni sistem ni sposoben sestreliti ruskih raket.

INF sta leta 1987 podpisala takratni predsednik ZDA Ronald Reagan in zadnji voditelj nekdanje Sovjetske zveze Mihail Gorbačov. INF prepoveduje rakete, ki jih izstreljujejo z Zemlje, z dosegom od 500 do 5500 kilometrov. Pogodba velja za temelj globalnega nadzora nad orožjem.