Britanski BBC poroča, da kitajske oblasti v zahodni provinci Xinjiang sistematsko in načrtno ločujejo starše in otroke pripadnikov kitajske muslimanske manjšine Ujgurov. BBC se sklicuje na pretekle preiskave in pričanja Ujgurov, ki živijo v Turčiji.

BBC je na temo ločevanja Ujgurov na Kitajskem v Turčiji opravili 60 ločenih intervjujev s starši in drugimi družinskimi člani, ki so razkrili zgodbe o izginotju okoli 100 otrok. Teh je domnevno še mnogo več, a so raziskave na terenu v Xinjiangu nemogoče, saj kitajske oblasti tam tujim novinarjem sledijo 24 ur na dan. Kitajska naj bi ukrepe izvajala v dveh korakih. Po eni strani naj bi odrasle pošiljala v taborišča, nato pa naj bi skrbela za izobrazbo njihovih otrok.

Šole obdane z električno ograjo

Nemški raziskovalec dr. Adrian Zenz, ki se intenzivno ukvarja s pridržanji odraslih muslimanov na Kitajskem, pravi, da so kitajske oblasti sočasno z izgradnjo taborišč za odrasle gradile tudi internate in šole za ujgurske otroke. Kitajske oblasti ob tem trdijo, da z izgradnjo šolskih kapacitet prispevajo k vzdrževanju miru in družbene stabilnosti, pri čemer šole nadomeščajo vlogo, ki bi jo morali igrati pridržani starši. Zenz pa je za BBC pojasnil, da so šole oziroma internati idealna priložnost za sistematično kulturno preoblikovanje manjšin.

Ob tem kitajske oblasti trdijo, da odrasle muslimane pošiljajo v taborišča na poklicna izobraževanja, da bi se tako borili proti nasilnemu ekstremizmu. BBC pa trdi, da so nekateri v taboriščih pristali že zaradi izražanje vere, molitev, nošenja rut ali celo kontaktov s Turčijo.

Zenz trdi tudi, da v šolah veljajo stroga pravila o točkovnem kaznovanju učiteljev in učencev, če v šoli ne govorijo zgolj Kitajsko. Poleg tega so šole tudi strogo varovana območja, ki bolj kot na šolo spominjajo na zapor. Številne naj bi bile pod popolnim varnostnim nadzorom, ki vključuje alarme in celo električne ograje z napetostjo 10.000 voltov. Zenz je za BBC podal oceno, da gre kitajske ukrepe v Xinjiangu razumeti kot kulturni genocid.