Osemnajstletna slovenska teniška igralka Kaja Juvan (133. na svetovni lestvici) je danes na igrišču številka 1 svoje ime ponesla v svet. Po sanjskih 27 minutah je v drugem krogu najprestižnejšega turnirja na svetu s 6:2 nadigrala sedemkratno wimbledonsko zmagovalko Sereno Williams. Američanka je v naslednji dobri uri iz sebe iztisnila maksimum in dvoboj v naslednjih dveh nizih dobila s 6:2, 6:4. Če so doslej ljubitelji tenisa po svetu nekajkrat slišali za obetavno Slovenko, so se danes lahko prepričali o njeni kakovosti.

»Nisem imela pravega orožja. Kaja Juvan je tako dobro vračala servise, da nisem imela rešitve,« je priznala Serena Williams. »Res sem imela že v drugem krogu resen test. Vesela sem, da sem ga opravila. Ključ do uspeha je bila odlična igra pod pritiskom, kar me navdaja z optimizmom pred nadaljevanjem turnirja,« je dodala Američanka. Kaja Juvan je do izida 2:2 v odločilnem nizu igrala odlično. Kljub vse večjemu pritisku slovite Američanke je dobila obe igri na svoj servis ter pritiskala na Sereno Williams. V peti igri tretjega niza je Ljubljančanka z dvojno in neizsiljeno napako popustila, izgubila tri igre zapored in se kljub tretjemu odvzemu servisa ni mogla več vrniti v igro. Doživela je glasen aplavz angleške publike in bila deležna spodbudnih besed najboljše teniške igralke vseh časov.

Tamara Zidanšek brez možnosti

Tamara Zidanšek je v drugem krogu letošnjega OP Avstralije z 2:6, 4:6 izgubila s kasnejšo zmagovalko Naomi Osaka. V Londonu je Konjičanka ponovila svoj največji uspeh na turnirjih najboljše četverice, le da je drugače kot v Melbournu izgubila precej bolj gladko. Proti razpoloženi Kitajki Qiang Wang je po vsega 56 minutah priznala premoč z 1:6, 2:6. Štajerka si ni priigrala niti ene priložnosti za odvzem servisa, 15. igralka sveta pa je bila boljša v vseh prvinah. Po sredinem porazu Katarine Srebotnik sta se danes od turnirja poslovili tudi Andreja Klepač in Dalila Jakupović. V drugi krog je s Švedinjo Rebecco Peterson napredovala le Tamara Zidanšek. Najbolj je bila razočarana Andreja Klepač, saj sta bili s Čehinjo Lucie Hradecka enajsti nosilki.

Roger Federer je svoje delo proti Jayu Clarku (169.), ki je prvič igral proti igralcu najboljše deseterice, opravil v dobri uri in pol. »Zadovoljen sem. Najboljši sem bil v podaljšani igri, ko je bilo to najbolj potrebno. Počutim se dobro in sem samozavesten,« napoveduje Švicar. Rafael Nadal je pričakovano ugnal Nicka Kyrgiosa, presenetljivo pa so izpadli lanski polfinalist Američan John Isner, lanska zmagovalka Nemka Angelique Kerber in predlanski finalist Hrvat Marin Čilić.

Nov izziv Polone Hercog

Slovenska teniška igralka Polona Hercog je v drugem krogu proti 16. igralki sveta Madison Keys v sredo zvečer odigrala enega svojih najboljših dvobojev na travi. Tekmico, ki se je že na vseh štirih turnirjih največje četverice uvrstila najmanj v četrtfinale, je nadigrala v vseh teniških prvinah. Bila je boljša pri mreži, naredila je precej manj neizsiljenih napak (15:32), bolje je reševala žogice za odvzem servisa, imela skoraj enako razmerje osvojenih točk na prvi in drugi servis, v skupnem seštevku osvojenih točk pa je bila boljša s 65:49. Potem ko je bila v prvem krogu proti Slovakinji Viktorii Kužmovi na pragu poraza in se rešila po več kot dveh urah in pol, je bila gladka zmaga s 6:2, 6:4 kot naročena pred današnjim nadaljevanjem Wimbledona.

Z uvrstitvijo v tretji krog je Štajerka izenačila svojo najboljšo uvrstitev na turnirjih največje četverice, ki jo je dosegla predlani prav tako v Londonu. Jutri jo čaka največji izziv. Pomerila se bo proti 15-letni Cori Gauff (313.), o kateri po dveh odmevnih zmagah proti Venus Williams in Magdaleni Ribarykovi v Londonu že ptički čivkajo. O ameriški najstnici je celo več govora kot o Novaku Đokoviću, Rafaelu Nadalu in Rogerju Federerju skupaj. Američanka bo v Londonu prvič v vlogi favoritinje. Predvsem zaradi dejstva, ker je v prvih dveh krogih izločila odlični izvajalki začetnih udarcev. Tudi Mariborčanka ima močan servis, a malce slabšega od predhodnih tekmic mlade Američanke. Kako dober servis ima Cori Gauff, kaže podatek, da v drugem krogu tekmici ni dopustila niti ene priložnosti za odvzem začetnega udarca. V kako dobri formi je senzacija letošnjega Wimbledona, pa kaže podatek, da je v prvih dveh krogih naredila le 18 neizsiljenih napak, skupaj s tremi zmagami v kvalifikacijah pa še ni izgubila nobenega niza.

Zadnji poraz, ki ga je doživela najmlajša kvalifikantka Wimbledona vseh časov, je bil 23. maja, ko jo je v kvalifikacijah Rolanda Garrosa s 6:3, 6:3 premagala Kaja Juvan. »Poraz v Parizu je bil boleč. Toda po dvoboju si nisem imela česa očitati. Rekla sem si, da je poraz zanesljivo dobra stvar za naprej, in očitno je bilo tako. Vsaka stvar je za nekaj dobra. Pred tednom dni sploh še nisem vedela, ali bom nastopila v Wimbledonu, v zadnjih dneh pa se mi je življenje obrnilo na glavo,« se Cori Gauff spominja poraza proti slovenski igralki. In kaj pravi o današnji tekmici? »Polone Hercog ne poznam, jo bom pa preučila.« Da bo dvoboj jutri kot zadnji potekal na osrednjem igrišču, ni niti najmanj presenetljivo.