Notranji minister Davor Božinović je na seji vlade poudaril, da nameravajo z zakonskim predlogom občutno zvišati denarne kazni in število negativnih točk kot tudi podaljšati roke za prepoved upravljanja motornih vozil za osem najhujših prometnih prekrškov. Gre za najpogostejše prekrške, katerih posledice so hude poškodbe in velika gmotna škoda.

Med najhujšimi prekrški je navedel vožnjo v nasprotno ali prepovedano smer, prekoračitev dovoljene hitrosti v naselju za več kot 50 kilometrov na uro, namerno nespoštovanje rdeče luči na semaforju, zavračanje preizkusa psihofizičnega stanja, vožnjo pod vplivom alkohola in mamil nad 1,5 promila ter vožnjo pred pridobitvijo vozniškega dovoljenja ali v času, ko je vozniško dovoljenje vozniku začasno odvzeto ali ukinjeno.

Denarne kazni za te najhujše prekrške bodo zvišali s sedanjih od 5000 do 15.000 kun (od 676 do 2028 evrov) na od 10.000 do 20.000 kun (od 1352 do 2700 evrov).

Voznik, ki bo v treh letih dvakrat ponovil katerega od osmih najhujših prometnih prekrškov, bo ostal brez vozniškega dovoljenja za najmanj šest mesecev. Za vsak naslednji tovrstni prekršek sledi odvzem vozniškega dovoljenja še za najmanj leto dni.

Božinović je poudaril, da bodo zvišali kazni tudi za nekatere druge prometne prekrške. S 500 na 1000 kun (s 67 na 135 evra) bodo zvišali kazni za neuporabo varnostnega pasu in nepravilen prevoz otrok, s 500 na 1500 kun (na 202 evra) pa za nepravilno uporabo mobilnega telefona med vožnjo.

Zakonski predlog prav tako predvideva začasen odvzem vozila, s čimer bo sodišče večkratnim kršiteljem odvzelo sredstvo za ponavljanje prekrškov.