Za razumevanje najnovejšega zapleta v odnosu predsedujočega svetu ministrov BiH Denisa Zvizdića in predsedujočega predsedstvu BiH Milorada Dodika se velja vrniti za dobro leto v preteklost. Tedaj je Dodik še s položaja predsednika Republike Srbske predlagal, da BiH zapre svoje meje za migrante, ki vanjo prihajajo iz Srbije in Črne gore pri iskanju poti v EU. Njegova predhodnica na mestu predsednika vlade RS in zdaj naslednica na položaju predsednika entitete Željka Cvijanović pa je napovedala okrepljeno vlogo lastnega položaja ter objavila predlog predsedstvu BiH, da kot oviro za migrante angažira vojsko. Dodik je tedaj šel tako daleč, da je od celotne BiH zahteval, da ravna po vzoru Madžarske in naredi državne meje neprepustne za politične begunce in ekonomsko migracijo.

Dodikova vehementna zavrnitev pošiljanja vojske na mejo s Srbijo in Črno goro, ki jo je v torek po seji bosanske vlade napovedal Zvizdić, je v popolnem nasprotju z njegovimi stališči pred letom dni, a jo pojasnjuje njegova torkova izjava o premierjevi »militantni nestrpnosti do Srbije«, ki da »namesto dialoga s sosednjima državama o migrantski problematiki pošilja vojsko na meji«. Ta je zlasti na Drini jabolko spora med Dodikom in Zvidićem že ves čas, saj predstavnik bosanskih Srbov ne skriva ambicij po brisanju meje, predsedujoči svetu ministrov pa mu vztrajno odgovarja, da gre za »mejo, staro 1000 let, ki bo takšna ostala za vekomaj«.

Razklan vrh države

Zadnji spor med šefoma bosanske države in vlade, ki sicer deluje s polnimi pooblastili, a je za Dodika nelegitimna, ker vodilna bošnjaška Stranka demokratske akcije (SDA) imenovanje sveta ministrov po lanskih volitvah še vedno blokira s sprejemom letnega akcijskega načrta s spornim ciljem vstopanja v Nato (ki ga blokira Dodikova SNSD), predstavlja samo vrh ledene gore v oblastnem razsulu BiH. Tako izvršna kot zakonodajna oblast sta nefunkcionalni, predsedstvo države pod Dodikom se tako rekoč ne sestaja, svet ministrov pa deluje praviloma brez nekega reda in z izostanki ministrov, kakršen je bil v torek izostanek Vjekoslava Bevande. Kot finančni minister bi moral predstaviti predlog zaradi tehničnega mandata vlade še vedno začasnega financiranja državnih institucij in mednarodnih obvez BiH od julija do septembra letos, a so zaradi njegove odsotnosti (uradno zaradi bolezni) to točko umaknili z dnevnega reda.

Zvizdić sicer zagotavlja, da kljub tem težavam vlada redno dela in sprejema pomembne odločitve za kredibilnost BiH. Strinja se tudi, da bi bilo treba zaradi spoštovanja vladavine prava čim prej imenovati tako svet ministrov BiH kot tudi vlado federacije BiH, ki tudi še ni na novo oblikovana po lanskih volitvah, a, kot omenjeno, oboje skupaj s svojo stranko pogojuje s sprejetjem omenjenega letnega akcijskega načrta. Problem migrantov, za katerega je Zvizdić dejal, da ni evropskega denarja, s katerim bi ga sprejemali na svoja pleča, je, čeprav za Bosno težaven ob presekani tranzicijski poti, zato še vedno obstranski.