Nogometaši Brazilije bodo južnoameriško prvenstvo še 20. v zgodovini končali na najmanj drugem mestu. Gostitelji letošnjega turnirja so se v veliki finale najboljših reprezentanc zelene celine prebili že šestič v zadnjih 26 letih, uspeh pa je še toliko slajši, saj so na poti do njega v polfinalu premagali Argentince. To jim je v izločilnih bojih turnirja uspelo že petič zapovrstjo, saj so bili od njih boljši tudi v letih 1995, 1999, 2004 in 2007.

Tokrat so bili v Belo Horizonteju boljši z 2:0 in večne rivale ob neupoštevanju prijateljskih tekem porazili še sedmič na zadnjih osmih medsebojnih obračunih. V vrstah zmagovalcev se je izkazal nogometaš Liverpoola Roberto Firmino, ki je v prvem polčasu asistiral za zadetek Gabriela Jesusa, v drugem pa se med strelce vpisal tudi sam. Sedemindvajsetletnik je sodeloval pri kar polovici od desetih zadetkov svoje vrste na prvenstvu in je poleg vratarja Brazilije Alissona Beckerja najbolj zaslužen za preboj Brazilcev v nedeljski finale. Becker, sicer klubski soigralec Firmina, na Copi Americi sploh še ni prejel zadetka. Nepremagan je že 846 minut, zadnjič je moral po žogo v mrežo devet tekem nazaj, ko ga je 4. maja še v angleškem prvenstvu premagal napadalec Newcastla Samuel Rondon.

»Napravili smo še en korak na poti do uresničitve našega cilja. Vse, kar si zastavimo, tudi uresničimo. Veliko ljudi dvomi o nas, a verjamemo vase, v naš načrt in trdo delo. Zdaj žanjemo tisto, kar smo sejali vsak dan,« je po zmagi dejal kapetan Brazilije Dani Alves. Branilec je proti Argentini vpisal že 18. nastop na južnoameriškem prvenstvu in po številu tekem na prvenstvu med rojaki zaostaja le še za Robertom Carlosom (21 nastopov), Djalmo Santosom (22), Taffarelom (25) in Zizinhom (33).

Messi jezo stresel na sodnike

V taboru poražencev se bodo morali sprijazniti s tekmo za tretje mesto in dejstvom, da ostajajo pri 14 naslovih južnoameriškega prvaka. Tega so nazadnje osvojili leta 1993, odtlej pa se kljub štirim nastopom v finalu od prvenstva vselej poslovili razočarani. V tolažbo jim je lahko kvečjemu podatek, da so imeli na tekmi kar deset strelov več od Brazilije (14:4) in tudi obilo smole, saj jim je zadetek kar dvakrat preprečil okvir vrat.

Še enkrat več je lovoriko z Argentino spodletelo osvojiti kapetanu Lionelu Messiju, ki tako nadaljuje črno serijo v reprezentančnem dresu. Nogometni zvezdnik je bil doslej uspešen le na olimpijskem nogometnem turnirju v Pekingu pred enajstimi leti, ko je z rojaki osvojil zlato, v nadaljevanju pa na velikih tekmovanjih klonil v kar štirih finalih. Messiju se čas za odmeven dosežek počasi izteka, saj je v času prvenstva v Braziliji dopolnil že 32 let.

Po izpadu iz polfinala je bil močno razočaran, a v primerjavi s preteklimi leti, ko so ga na cedilu pustili soigralci, je tokrat jezo stresel na Južnoameriško nogometno zvezo in sodnike, ki si med tekmo niso pomagali z videotehnologijo (VAR). »Na tem prvenstvu so VAR uporabili za vsako neumnost, tokrat pa v dveh situacijah, ko bi morali za nas piskati najstrožjo kazen, tega niso storili. Upam, da bo Južnoameriška nogometna zveza ukrepala in se bo to spremenilo. A dvomim, da bo do tega prišlo. Vse skupaj imajo v svojih rokah Brazilci. Ni se smelo zgoditi, da bi izpadli,« je bil besen Lionel Messi.

Podobnega mnenja je bil tudi selektor Argentine in Messijev soimenjak Lionel Scaloni. »Nobenega dvoma ni, da bi morala v finale naša ekipa. To smo si zaslužili. A včasih je nogomet nepravičen,« je dejal 41-letnik. Ta je za nameček postal tudi prvi selektor Argentine po letu 1975 in Cesarju Luisu Menottiju, ki je po prihodu na klop izgubil uvodni tekmi z Brazilci.