Guverner prefekture Kagoshima Satoshi Mitazono je zaprosil tudi za pomoč vojske.

Nacionalna meteorološka agencija je opozorila, da se bo na otoku nadaljevalo močno deževje. Prebivalce so pozvali k hitri evakuaciji, da obvarujejo svoja življenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Opozorili so pred zemeljskimi plazovi, poplavami in naraslimi rekami. Zjutraj je na nekaterih delih otoka že padlo več kot 80 milimetrov dežja na uro. Opozarjajo, da bi lahko ponekod danes padlo toliko dežja, kolikor ga povprečno pade v celotnem mesecu juliju.

Na jugu Kjušuja do četrtka zjutraj napovedujejo do 300 milimetrov dežja, na severu do 250 milimetrov, na otoku Šikoku pa okoli 200. V južnih delih otoka Kjušu je od petka padlo že do 1000 milimetrov dežja.

Na jugu Kjušuja do četrtka zjutraj napovedujejo do 350 milimetrov dežja, na severu do 300 milimetrov, na otoku Šikoku pa okoli 200. V južnih delih otoka Kjušu je od petka padlo že do 1000 milimetrov dežja.

Japonski premier Shinzo Abe je v Tokiu pozval prebivalce, naj zaščitijo svoja življenja tudi s hitro evakuacijo. Vojski je naročil priprave na reševalne operacije v primeru potrebe.

Abe je bil deležen kritik zaradi počasnega odziva vlade ob poplavah julija lani, v katerih je umrlo več kot 220 ljudi. To je bila najbolj smrtonosna vremenska ujma na Japonskem v 36 letih.