Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek (61. na svetu) je po dveh spodletelih poskusih v kvalifikacijah Wimbledona na prvem nastopu na glavnem turnirju dosegla enega svojih največjih uspehov. Po dveh urah in 22 minutah je s 6:3, 5:7, 8:6 premagala Kanadčanko Eugenie Bouchard. Največjo zmago v karieri pa je danes v Londonu dosegla Kaja Juvan (133.), ki je bila s 6:3, 2:6, 6:4 boljša od Čehinje Kristine Pliškove. Konjičanka se bo v četrtek v drugem krogu pomerila s 15. nosilko Kitajko Qiang Wang, tekmica Kaje Juvan pa bo sedemkratna zmagovalka Wimbledona Serena Williams.

Eugenie Bouchard (79.) je vstopila v dvoboj s Tamaro Zidanšek nabrušena kot sekira. Odločena, da prekine črno serijo številnih zaporednih porazov, ki so bili tudi posledica uživaškega življenja. Nekdanja finalistka Wimbledona (leta 2014 je morala priznati premoč Čehinji Petri Kvitovi) in zmagovalka v mladinski kategoriji (leta 2012) je na začetku dvoboja nekajkrat spomnila na zlate čase uspehov. Do vodstva s 3:2 v prvem nizu je bila Kanadčanka nevarnejša, sledil pa je izjemni odgovor Slovenke. Konjičanka je dobila osem iger zapored ter povedla s 3:0 v drugem nizu. Petindvajsetletna Kanadčanka se je pobrala, dobila štiri zaporedne igre ter niz s 7:5. Sledil je nov nalet Tamare Zidanšek. A le do vodstva s 4:1, ko so se stvari znova začele komplicirati. Slovenka pri vodstvu s 5:4 ni izkoristila začetnega udarca, podobno prednost pa je pri vodstvu s 6:5 zapravila Bouchardova. Kot že ničkolikokrat v zadnjem letu je bila Štajerka najboljša v odločilnih trenutkih, ko je v zadnjih treh igrah za zmago z 8:6 izgubila le tri točke.

Manj točk, a sladka zmaga

Kaja Juvan je dosegla prvo zmago na glavnem turnirju velike četverice. Ljubljančanka je proti češki »bombarderki« igrala borbeno, potrpežljivo ter v odločilnih trenutkih premišljeno. Slovenska najstnica je po 100 minutah dobila dvoboj kljub temu, da je Kristina Pliškova dobila več točk (95:92), medtem ko sta imeli tekmici podobno statistiko. V odločilnem nizu je Kaja Juvan odvzela servis tekmici že v prvi igri ter do konca dvoboja obdržala mirno kri v slogu najizkušenejših igralk. Aljaž Bedene je vstopil v uvodni dvoboj proti favoritu Matteu Berrettiniju zelo motiviran. Slovenec je dobil prvi niz s 6:3 ter v drugem povedel z 2:0. V nadaljevanju je povsem popustil in v naslednji uri dobil le tri igre. Po zaostanku z 1:2 v nizih je v četrtem nizu stežka, a uspešno držal svoj začetni udarec do podaljšane igre, v kateri je bil Italijan, sicer 17. nosilec turnirja, znova boljši. Na enem svojih najljubših turnirjev je Bedene doživel novo razočaranje, ki ga bo skušal pozabiti na bližajočem se teniškem turnirju v Umagu.

Roger Federer in Rafael Nadal sta svoje delo opravila z odliko, Švicar kljub izgubljenemu prvemu nizu. Američan Sam Querrey je dokazal, da je specialist na travi, zato je bil njegov uspeh proti četrtemu igralcu sveta Dominicu Thiemu pričakovan. Presenetljivo je izgubila ena najbogatejših teniških igralk vseh časov Maria Šarapova, ki je Francozinji Pauline Parmentier v odločilnem nizu pri zaostanku z 0:5 dvoboj predala. Omenimo še zmago Avstralca Nicka Kyrgiosa, ki se bo četrtek pomeril z Nadalom. Avstralec je predvsem Špancu in nekaterim drugim igralcem pred kratkim zmetal v obraz številne ostre kritike.

Cori Gauff v središču pozornosti

Na vseh turnirjih največje četverice so prve dni poleg senzacij v ospredju najstniki. V tenisu je sicer precej več uspešnejših najstnic, med katerimi je letos v Londonu tudi Kaja Juvan. Na Wimbledonu piše zgodovino Cori Gauff (313. na svetovni lestvici). Petnajstletna Američanka je s tremi zmagami v kvalifikacijah postala najmlajša igralka, ki se je uvrstila na glavni turnir, na njem pa v dveh nizih s 6:4, 6:4 premagala vzornico in petkratno zmagovalko Wimbledona Venus Williams. Devetintridesetletna Američanka, ki je prvič zmagala v Londonu pred 19 leti, se je poklonila mladi rojakinji.

»Nobenega uspeha v življenju ne bi dosegla, če mi starši ne bi ves čas stali ob strani. Oni imajo največ zaslug za vse, kar sem dosegla,« se je po prvi zmagi nad igralko najboljše petdeseterice zahvalila staršem Cori Gauff. »Coco«, kot kličejo novo teniško junakinjo, izhaja iz športne družine. Mati Candi je kot atletinja tekmovala za univerzo na Floridi, zdajšnji trener oče Corey pa je bil košarkar na univerzi v Georgii. Da bi imela najstarejša hči boljše pogoje za trening, so se iz Atlante preselili v Delray Beach na Floridi. Prva leta je Cori Gauff trenirala pod vodstvom Gerard Loglo, pri enajstih letih pa jo je zdajšnji trener Serene Williams Patrick Mouratoglou izbral kot članico enega svojih skladov, tako da je lahko trenirala v Nici. Marca letos je Cori Gauff v Miamiju dobila prvi dvoboj na turnirjih serije WTA, letos pa je podpisala prvi profesionalni pogodbi z New Balanceom in Barillo.

Cori Gauff se bo jutri v drugem krogu pomerila s Slovakinjo Magdaleno Rybarikovo (139.). Slovenski vrhunec jutrišnjega dne bo dvoboj Polone Hercog proti 16. igralki sveta Madison Keys. »Veseli me, da sem si po tesni zmagi v prvem krogu priborila novo priložnost. Imam veliko rezerv, kar me drži pokonci pred dvobojem z Madison Keys,« sporoča Polona Hercog. Štajerka bo dvoboj igrala pozno popoldan na igrišču številka 3, saj bodo pred tem trije posamični dvoboji.