»Načrt strateškega partnerstva, ki sva ga z ministrom Le Drianom podpisala danes, bo dodatno oplemenitil in dal nov zagon sodelovanju Slovenije in Francije na številnih področjih. Načrt zajema čas, ko bosta tako Francija kot Slovenija predsedovali Svetu EU v letih 2021 in 2022,« je po podpisu povedal Cerar.

Izrazil je prepričanje, da bo akcijski načrt, ki zajema tako sodelovanje na področju znanosti in inovacij, informacijsko-komunikacijskih tehnologij in umetne inteligence, pripomogel k povečanju gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Francijo.

Francije je peta zunanjetrgovinska partnerica Slovenije in v programu Mednarodni izzivi 2019-2020 uvrščena med prioritetne trge.

Državi sta po besedah vodje slovenske diplomacije zaveznici in močni zagovornici vladavine prava, človekovih pravic in v svojem delovanju izpostavljata pomen multilateralizma. Slovenija želi s Francijo tesno sodelovati tudi v času priprav na predsedovanje Svetu EU, ko bo predsedovanje od Slovenije prevzela prav Francija, je po pogovorih s francoskim kolegom dejal Cerar.

Del pogovorov namenjen multilaterizmu

Kot so še zapisali na MZZ, je bil pomemben del pogovorov namenjen krepitvi multilateralizma, kjer ima Francija kot stalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov eno ključnih vlog in je pogoj za učinkovito naslavljanje sodobnih izzivov in kriz.

Ministra sta na dvostranskem srečanju pred podpisom sporazuma govorila tudi o aktualnih evropskih temah. Mnenja sta izmenjala o dogajanju v Bruslju, kjer voditelji odločajo o novem vodstvu institucij EU. Slovenski minister je ob tem izpostavil, da je za Slovenijo spoštovanje vladavine prava ena od ključnih postavk pri delovanju EU.

V pogovorih sta se dotaknila tudi Zahodnega Balkana. Cerar je jasno izpostavil, da je treba za države regije ohraniti evropsko perspektivo in dodal, da bi do oktobra morali doseči jasen in kredibilen dogovor glede odprtja pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.

Ministra sta govorila tudi o sodelovanju evropskih držav pri upravljanju migracij, boju proti terorizmu in podnebnim spremembam. Cerar se je zavzel za evropske rešitve glede migracij.

Vodja slovenske diplomacije se je kasneje sestal še z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angelom Gurrio. »Slovenija je aktivna članica OECD, dejavno vključena v številna področja delovanja organizacije. Čas priprav na predsedovanje Svetu EU želimo izkoristiti za pregled tem, kjer bi lahko še tesneje sodelovali z OECD,« je namen srečanja na twitterju pojasnil minister.