Glavni zdravnik Vincent Sanchez je družino 42-letnega Vincenta Lamberta, ki se je leta 2008 hudo poškodoval v prometni nesreči, ob tem pozval, naj svojemu sorodniku nudijo »kar se da mirno in intimno podporo«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zdravniki so že sredi maja začeli postopek odklopa z naprav za ohranjanje pri življenju, a je sodišče v Parizu nekaj dni zatem odločilo, da ga morajo priklopiti nazaj. To so tudi storili.

V petek pa je francosko najvišje pritožbeno sodišče odločilo, da ga lahko začnejo odklapljati. To je odvetnik Lambertove soproge Rachel pozdravil kot dokončno pravno odločitev.

Starši prekinitvi nasprotovali

Usoda 42-letnika je razdelila njegovo družino, pa tudi celotno Francijo. Njegov primer je v središču razprave o pravici do dostojanstvene smrti.

Lambertova soproga in nečak sta leta 2013 podprla odločitev njegovih zdravnikov, da ga odklopijo z aparatov, medtem ko so njegovi starši in drugi sorodniki temu nasprotovali.

Starši so se obrnili na francoska sodišča in Evropsko sodišče za človekove pravice, da bi preprečili prekinitev intravenoznega hranjenja, vendar so vse tožbe izgubili.