Mačke se med sabo pogosto ne razumejo, kdaj se tudi resno stepejo, ni pa treba vsakega preganjanja po hiši razumeti kot mačji prepir. Pogosto se mačke, sploh če so mlade, lahko seveda tudi stare, igrajo, mi pa bomo to zmotno razumeli kot konflikt, saj med mačkami tudi igra kdaj postane precej groba in glasna.

Samice bolj prepirljive

Manj verjetnosti je, da se bo mačka prepirala z mačko, če je ta moškega spola in kastrirana. Če mačja samca nista kastrirana, se bosta pogosto stepla ali kazala znake agresivnosti, to pa bosta počela takrat, ko bosta hotela izraziti prevlado. Mačji samici se s pretepom, sploh če nista sterilizirani, po navadi borita za lastnikovo pozornost, včasih tudi za prevlado v hiši. Je pa tako, da boste ne glede na spol mački najlažje spravili skupaj, ko sta še mladi, kar je sicer mogoče storiti tudi s starejšimi mačkami, le da boste za to potrebovali več časa in potrpljenja. Po besedah strokovnjakov to, da se mački navadita druga na drugo ali celo spoprijateljita, v povprečju traja osem mesecev, lahko tudi do enega leta. Pripravljeni morate biti tudi na to, da se ne bosta nikoli razumeli ter se bosta večino časa izogibali druga drugi in včasih tudi stepli.

Namenite jima dovolj prostora in pozornosti

Pri obeh spolih in vseh starostih mačk, za katere želite, da bi se razumele med seboj, velja nekaj osnovnih pravil. Najpomembneje je, da ima vsaka dovolj prostora zase, kar pomeni, da ločite njuni posodi za hrano, postelji in stranišči, vsaki posebej namenjajte tudi dovolj pozornosti. Ne puščajte ju sami, dokler niste prepričani, da se ne bosta stepli, ter jima priskrbite dovolj igrač, da bodo pritegnile njuno pozornost k igranju in stran od konfliktov. Igrajte se z njima in jima ne dajajte mačje mete, ker pri nekaterih mačkah spodbuja agresivnost. Lahko pa uporabite razpršilo, ki posnema vonj feromonov in pomirja mačke.

Če se bosta mački kljub vsemu temu stepli, boste pravi pretep od igre ločili po tem, da bosta pri tem uporabljali kremplje in zobe, zraven pa bosta pihali, godrnjali in jokali. V tem primeru mački seveda morate ustaviti, vendar to poskušajte storiti tako, da ju ne boste fizično ločevali, saj vas bosta zlahka opraskali. Najbolje je, če plosknete ali udarite z nogo ob tla, da ju prestrašite. Nekateri svetujejo tudi pršenje z vodo, čeprav to ni praksa, ki bi jo priporočala večina, sploh pa ne strokovnjaki. Nikakor mačke ne smete udariti, saj vam bo nehala zaupati, da ne omenjamo tega, da tudi v primeru živali govorimo o fizičnem nasilju, ki se mu moramo za vsako ceno izogibati.