V vrtnariji Napret so kljub nadvse muhastemu in vse prej kot naklonjenemu vremenu tudi letos pripravili dneve, namenjene druženju ljubiteljev te dišeče rastline. Na pobočju ob vrtnariji v Marnem je namreč nasad, ne prav značilen za revirske konce. S 1600 rastlinami je zasajeno polje sivke, ki je v teh dneh že v polnem cvetu in zagotovo posebnost daleč naokrog. Ideja za to se je porodila Damjani Napret Čeperlin, sicer tretji generaciji stare in znane vrtnarije. »Vrtnarija obstaja od leta 1939, ki ga štejem kot nekakšen uradni začetek. Stara starša sta takrat zasadila prve paradižnike za namen gojitve. Vrtnarija je ves ta čas na Dolu oziroma Marnem. Sama sem posel začela leta 1993, takoj po končani vrtnarski šoli,« pravi.

Praviloma zadnji junijski konec tedna so vrata vrtnarije poleg siceršnjim strankam odprta tudi za sivko in njene ljubitelje. »Na dnevnih sivke sodelujejo različna društva in posamezniki razstavljalci, predvsem iz regije. Obiskovalci se lahko udeležijo meditacije na sivkinem polju in se podučijo o uporabi sivke,« pove. Vrtnarija ponuja le rastlino kot šopke, venčke ali vrečke, imajo tudi sadike pod znamko sivka z Marnega.

Vonj odvisen od vremena

Za sivko se je odločila po obisku Provanse. »Pred petimi leti sem bila v Provansi in so mi bila nadvse všeč tamkajšnja polja. Takoj sem se odločila, da nekaj takšnega v manjšem obsegu naredim tudi doma. Rekla sem si, zakaj bi bila doma na poljih samo trava ali pšenica, dajmo poskusiti kaj drugega.« Sivka v Zasavju seveda ni avtohtona, a cveti vse poletje in je ljudem všeč. Gojijo dve nizki sorti, ena ima malce več eteričnega olja, obe sta vsestransko uporabni.

Pri realizaciji ideje se je Napretova držala tega, da mora stvar po obsegu biti obvladljiva. Všeč so ji čiste njive in vijoličasta barva s kontrastom rjave zemlje, zato lavande nimajo na travniku, ampak na polju. To pa pomeni veliko okopavanja, obrezovanja. Kakšna je zasavska sivka v primerjavi s Provanso? »Sivka v Zasavju ni prav nič manjša, prav tako cveti in diši, je odporna, tudi prezimi zunaj, čeprav pri nas ni Mediteran. Je pa njena kakovost seveda odvisna od vremena,« še pove.