Ustavno pritožbo je za časnik potrdil tudi odvetnik Roland Grilc, ki zastopa avstrijskega investitorja. Kot pravi Grilc, je že dobil obvestilo ustavnega sodišča, da bodo zadevo prednostno obravnavali.

Višje sodišče v Ljubljani je v sporu pri prodaji Tobačne mesto na podlagi odločitve ustavnega sodišča ugodilo pritožbi predkupnega upravičenca Igorja Pezdirca in sklenilo, da se z njim sklene prodajna pogodba za 49 nepremičnin na območju omenjenega nasedlega nepremičninskega projekta v Ljubljani.

Grega Erman, stečajni upravitelj družbe Imos-G, v katere stečajni masi so nepremičnine na območju nasedlega projekta gradnje stanovanjsko-poslovnega kompleksa Tobačna mesto, je prodajno pogodbo v vrednosti 25 milijonov evrov najprej sklenil z družbo EWO Bauträger, nato pa je pogodba prenehala veljati, ker je Pezdirc uveljavljal predkupno pravico in stečajni upravitelj je prodajno pogodbo sklenil z njim. Vnel se je spor, o katerem je odločalo sodišče.

Prvostopenjsko sodišče je odločilo, da Pezdirc ne more uveljavljati predkupne pravice na vseh preostalih parcelah kompleksa, temu pa je sledilo tudi višje sodišče. Pezdirc je zato vložil ustavno pritožbo.

Po odločitvi ustavnih sodnikov je moralo višje sodišče o primeru znova odločiti in je svoj predhodni sklep spremenilo ter sklenitev prodajne pogodbe s Pezdircem dopustilo. Toda Avstrijci so se zdaj obrnili na ustavno sodišče.

Stečajni upravitelj Imosa G Erman je medtem doslej prejel del kupnine za Tobačno, prejel je tudi obvestilo upnika upnika glede nadaljnjih nakazil. Še pred dnevi je za STA izrazil pričakovanje, da bo kupnina plačala. Stečajni upravitelj sicer lahko odstopi od prodajne podobe v roku 15 dni po izteku roka za plačilo kupnine.