V zgodovino lige NBA se bo 1. julij 2019 zapisal kot eden najbolj norih dni. Ko se je uradno odprla igralska tržnica, se je namreč zgodil niz odmevnih prehodov prostih igralcev in menjav. Največji posel je zagotovo naredil Brooklyn, ki je v svoje vrste zvabil Kevina Duranta, Kyrieja Irvinga in DeAndreja Jordana. Največji poraženec je znova New York, ki je imel možnost podpisati dve maksimalni pogodbi, a ostal brez pravega zvezdnika. Tik pred tem, da menja klub, je bil tudi Goran Dragić. Miami je namreč v zameno za Josha Richardsona iz Philadelphie dobil Jimmyja Butlerja, nekaj časa pa je celo kazalo, da bo to menjava med tremi moštvi, v kateri bo v Dallasu pristal Dragić. A moštvo iz Teksasa si je bolj želelo Kellyja Olynyka ter Derricka Jonesa, kar ni bilo všeč predsedniku Miamija Patu Rileyju, zato je vse skupaj padlo v vodo. Da bi bil posel z Butlerjem lahko izpeljan, se je Miami moral znebiti še ene visoke pogodbe. Zdelo se je, da bo moral Florido zapustiti Dragić, a je Rileyju na koncu uspelo v Portland poslati Hassana Whitesida, ki bi letos zaslužil 27,1 milijona dolarjev, v zameno pa dobil Moja Harklessa in Meyersa Leonarda.

»Po opravljeni analizi so se pri Dallasu odločili, da je Dragićeva plača previsoka in bi jih ovirala pri njihovih nadaljnjih načrtih,« je pojasnil Dragićev agent Bill Duffy. Po poročanju ameriških medijev Miami sprva ni odstopil od želje, da se znebi Dragićeve pogodbe, ki je težka 19,2 milijona dolarjev. Riley si želi namreč na Florido pripeljati še Bradleyja Beala iz Washingtona, zato mora narediti rokade v moštvu. Ameriški mediji so dodajali, da zaradi spoštovanja do Dragića Miami sodeluje s slovenskim organizatorjem igre in poskuša ustreči njegovim željam pri izbiri kluba. V kombinacijah so se najbolj pogosto omenjali New York, LA Clippers in LA Lakers. Najbolj organizatorja igre potrebujejo LA Lakers, ki so po prihodu Anthonyja Davisa v svoje vrste poskušali zvabiti še Kembo Walkerja ali D'Angela Russella, a jim to ni uspelo. Ali je Dragić še naprej v igri za odhod iz Miamija, ni jasno. A dejstvo je, da je moštvo s Floride z menjavo Whitesida v Portland zdaj zadovoljilo pravilom lige NBA in lahko izpelje posel z Butlerjem.

Slovenski ljubitelji košarke so si sicer ob novici, da Dragić odhaja v Dallas, že meli roke, saj bi v Teksasu združil moči z Luko Dončićem, a na koncu od tega ni bilo nič. Dallas je na splošno eden večjih poražencev v nori noči kupčij NBA, saj jim je razen pričakovanega podpisa petletne pogodbe s Kristapsom Porzingisom v svoje vrste zaenkrat uspelo zvabiti le še Setha Curryja, brata Stepha Curryja, ki je v lanski sezoni igral za Portland.

Najodmevnejši prehodi v ligi NBA: Kevin Durant (iz Golden Stata v Brooklyn), Kyrie Irving (iz Bostona v Brooklyn), DeAndre Jordan (iz New Yorka v Brooklyn), Kemba Walker (iz Charlotta v Boston), Al Horford (iz Bostona v Philadelphio), D'Angelo Russell (iz Brooklyna v Golden State), Andre Iguodala (iz Golden Stata v Memphis), JJ Redick (iz Philadelphie v New Orleans), Derrick Rose (iz Minnesote v Detroit), Bojan Bogdanović (iz Indiane v Utah), Malcolm Brogdon (iz Milwaukeeja v Indiano), Ricky Rubio (iz Utaha v Phoenix), Julius Randle (iz New Orleansa v New York), Jimmy Butler (iz Philadelphie v Miami), Josh Richardson (iz Miamija v Philadelphio), Hassan Whiteside (iz Miamija v Portland).