Iran je danes sporočil, da je presegel zgornjo dovoljeno količino nizkoobogatenega urana po sporazumu iz leta 2015. S tem pritiska zlasti na evropske podpisnice sporazuma, naj uresničijo obljube in začnejo izvajati učinkovit sistem trgovanja z Iranom, ki bo zaobšel ekonomske sankcije ZDA. Teheran je bil danes hitro deležen opozoril, da lahko njegovo kršenje prinese še hitrejšo smrt sporazuma, ki so ga leta 2015 podpisali Iran, ZDA, Francija, Velika Britanija, Nemčija, Kitajska, Rusija in EU. Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je dejal, naj Iran zaplete raje rešuje v okviru mehanizma, ki ga je predvidel sporazum.

Iran se je s sporazumom, sklenjenim pod ameriškim predsednikom Barackom Obamo, obvezal, da bo za prehodno obdobje od 10 do 15 let zelo skrčil svoj jedrski program v zameno za umik ekonomskih sankcij. Obamov naslednik Donald Trump pa je sporazum označil za najslabšega v zgodovini in se med drugim pritoževal nad tem, da ne vključuje iranskega raketnega sistema ter njegovega ravnanja v regiji. Zato je od sporazuma lani odstopil, čeprav ga je Iran po navedbah Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) kot nadzorne inštitucije spoštoval. Trump je znova uvedel sankcije proti Iranu in zagrozil podjetjem po svetu, ki jih ne bi spoštovala, da jih bodo prav tako doleteli ameriški ukrepi. EU je zato Iranu obljubila uvedbo posebnega sistema trgovanja INSTEX, ki bi podjetjem omočil, da ne kršijo ameriških sankcij. V petek so evropske podpisnice sporočile, da je sistem tudi uradno zaživel.

Toda Iran je tudi izpolnil obljubo iz prejšnjega meseca, da bo zaradi ameriških sankcij in počasnega ukrepanje Evrope prekoračil količino 3,67-odstotno obogatenega urana iz jedrskega sporazuma, in to se je danes tudi zgodilo, kar je potrdil tudi vodja IAEA Yukiya Amano. »Zelo transparentno smo povedali, kaj bomo storili,« je danes dejal iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif. Naslednji korak, ki ga napoveduje Iran, je obogatitev urana nad 3,67 odstotka, kar sporazum tudi prepoveduje. Zarif je dejal, da lahko obrnejo proces, če bo Evropa predstavila bolj »popolno, zrelo in praktično rešitev«.

Današnja objava Teherana prihaja sredi že tako zaostrenih odnosov z ZDA in njihovimi zaveznicami v regiji. Washington obtožuje Teheran napada na več tankerjev v Hormuški ožini in okolici, Iran pa je tam sestrelil ameriško izvidniško letalo brez posadke na krovu.

Evropske države so danes opozorile Teheran, da bo njegovo kršenje sporazuma imelo posledice. Vendar se zdi, da Iran ocenjuje, da nima prav veliko izgubiti in da večina velikih podjetij ne bo tvegala obsežnejšega poslovanja z ZDA na račun poslov z Iranom, če ne bo trdnih varovalk, kar se je v praksi že pokazalo. ba, agencije