Poslanski predlog za triletni zamik enotne embalaže tobačnih izdelkov je danes na seji odbora dobil šest glasov za in osem proti, s čimer ga je odbor ocenil kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo. Pod predlog se je pred nekaj tedni podpisalo 38 poslancev iz šestih strank, vendar so si nekateri med njimi v zadnjih dneh oziroma med današnjo sejo premislili zaradi pozivov ministrstva za zdravje, vlade, državnega sveta, nacionalnega inštituta za javno zdravje, številnih zdravniških organizacij ter približno desetih organizacij iz civilne družbe.

Kritično do lobiranja

Preden so poslanci danes začeli razpravljati, so uro in pol poslušali nasprotnike odloga uvedbe enotne embalaže. Oglasilo se je sedemnajst govornikov; nekateri so nastopili precej čustveno in razburjeno. Njihovo sporočilo je bilo vseeno enotno in preprosto. Večina jih je namreč povedala, da je treba embalaže tobačnih izdelkov poenotiti, ker je to še zadnji prostor, ki ga imajo tobačna podjetja za svoje oglaševanje. Ta ukrep naj bi predvsem mlade učinkovito odvračal od tega, da bi začeli kaditi. To se je dokazalo v državah, kjer so enotno embalažo že uvedli, kot sta Francija in Avstralija. Mnogi povabljeni govorci so predlagateljem zamika očitali, da so popustili pod lobiranjem tobačne industrije in ji dovolili, da sama spiše zakonski predlog ter v njem navaja argumente, ki so bili sicer že večkrat diskreditirani.

Da sta si zaradi protiargumentov premislila, sta danes na primer priznala Jože Lenart iz Liste Marjana Šarca in Vojko Starovič iz Stranke Alenke Bratušek. DeSUS je v odboru zastopal Branko Simonovič, ki je tako ali tako eden od treh poslancev te stranke, ki predloga zamika niso podpisali. V Levici so zamiku od začetka odločno nasprotovali vsi – njihov poslanec Miha Kordiš je poslanski predlog opisal kot »brezsramno lobističen zakon«. Danes se je proti njemu opredelil tudi Dejan Kaloh iz SDS, kjer mnenja doslej niso izražali. Poslanka NSi Iva Dimic je po naših neuradnih podatkih glasovala proti odlogu, njen strankarski kolega Jernej Vrtovec, ki je bil prvopodpisani pod predlog, pa danes ni imel pravice glasovanja, ker ni član odbora za zdravstvo. Tudi sicer je govoril samo dve minuti, kar je za predlagatelje zakonov neobičajno malo.

SMC drugače zaradi Madžarske

Na današnji seji je zamik odločno podpiral samo še Jani Möderndorfer iz SMC, ki je bil sicer pred dvema letoma med najbolj zavzetimi za čim hitrejšo uvedbo enotne embalaže. Danes je zatrdil, da stališča ni spremenil zaradi stikov z lobistom podjetja Japan Tobacco International Jernejem Pavlinom ali zato, ker je k podjetju Phillip Morris prestopil Gregor Krajc, nekdanji tesni sodelavec ministra za zunanje zadeve in predsednika stranke SMC Mira Cerarja. Odkar Krajc ni več v Cerarjevem kabinetu, se z njim ni srečal, je povedal Möderdorfer in pojasnil, da je njegovo mnenje po dveh letih drugačno zaradi »spremenjenih okoliščin«. Ker se je vmes za zamik enotne embalaže odločila Madžarska, bo torej Slovenija enotno embalažo uvedla več let pred sosednjimi državami, je povedal poslanec SMC. Po njegovem to pomeni, da enotna embalaža ne bo učinkovita, saj bodo Slovencem po samo pol ure vožnje na voljo cigarete v škatlici, oblikovani bolj po volji proizvajalca. Še posebej je izpostavil, da je nikotin v Sloveniji reguliran drugače kot nekatere droge, steroidi, vino in pivo, čeprav je morda bolj škodljiv od vseh.

Glasovanje za zamik je med današnjo razpravo napovedal tudi Robert Pavšič iz LMŠ, a je bilo iz njegov besed razumeti, da se je za to odločil veliko težje kot Möderndorfer. Matjaž Han in Bojana Muršič iz SD ter Lidija Ivanuša iz SNS, ki so predlogu v prejšnjih dneh izrazili podporo, se danes niso oglašali.