V ozadju besednega spopada je aretacija kapitanke ladje Sea-Watch 3 Carole Rackete, ki je v soboto s 40 migranti na krovu nasilno vplula v pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa. Zaradi aretacije kapitanke, ki je nemška državljanka, je v sporu z Rimom tudi Berlin.

Salvini se je že v nedeljo ostro odzval na izjave nemškega predsednika Frank-Walterja Steinmeierja, ki je bil kritičen do aretacije Racketejeve. »Nemškega predsednika vljudno prosimo, da se ukvarja za zadevami v Nemčiji in da od svojih sodržavljanov terja, da ne kršijo italijanskih zakonov in s tem življenj italijanskih varnostnih ne postavljajo na kocko,« je na facebooku v nedeljo zapisal Salvini.

Danes pa je prav tako prek facebooka Franciji sporočil, da bo Italija, »glede na to, da je francoska vlada vsaj deklarativno tako odprta do migrantov, naslednjo ladjo z migranti poslala v Marseille«, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tiskovna predstavnica francoske vlade Sibetz Ndiaye je sicer v nedeljo v kritiki Salvinija oz. italijanske vlade spomnila, da je Italija prejela okoli milijardo evrov EU za migrante. Salvini po besedah Ndiayeve politično instrumentalizira migrantsko krizo, ko trdi, da Francija in EU pri tem vprašanju nista solidarni, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Racketejevo bodo popoldne zaslišali

Kapitanko Rackete so medtem danes z Lampeduse prepeljali v sicilsko mesto Agrigent, kjer jo bodo popoldne zaslišali. Kot sta povedala njena odvetnika, je kapitanka pripravljena odgovarjati na vsa vprašanja, še poroča APA.

Italijanske oblasti kapitanki očitajo, da je v sobotnem incidentu ogrozila vojaški patruljni čoln in njegovo posadko. Pri tem sicer ni bil nihče poškodovan. Salvini je že izrazil upanje, da bodo za Racketejevo odredili preiskovalni zapor, "saj je kršila italijanske zakone in si zato zasluži oditi za zapahe". Nevladnim organizacijam, ki rešujejo migrante na morju, pa je zagrozil z visokimi globami, zasegom ladij in aretacijo posadk, če bodo brez dovoljenja vplule v italijanske vode.

Ladja nemške nevladne organizacije Sea-Watch 3, ki ji je poveljevala Racketejeva, je migrante rešila pred libijsko obalo 17 dni pred pristankom na Lampedusi. Migranti so se tam smeli izkrcati, nato pa so jih prepeljali v sprejemni center, od koder bodo pot nadaljevali v Francijo, Nemčijo, Finsko, Luksemburg ali Portugalsko.