Nemčija ni ubranila naslova evropske prvakinje v nogometu v starostni kategoriji do 21 let. Na finalni tekmi v Vidmu je Španija pred 20.000 gledalci zmagala z 2:1 in se tako Nemčiji oddolžila za poraz v finalu v Krakovu pred dvema letoma. Gola za Španijo sta dosegla član Napolija Fabian Ruiz (7. minuta) in zvezdnik zagrebškega Dinama Dani Olmo (69.), strelec za Nemčijo je bil Nadiem Amiri (88.).

Španija – v reprezentanci ni bilo niti enega igralca Barcelone, Real Madrid je imel dva – je petič postala evropska prvakinja. V finalu je povsem ustavila nemškega napadalca Luca Waldschmidta, ki je bil s sedmimi goli prvi strelec turnirja. »To je zmaga fantastične skupine igralcev, ki so zelo delavni in talentirani. Ves turnir so igrali zelo dobro. Ponosen sem na njih, saj pišejo zgodovino španskega nogometa. V članski kategoriji si zaslužijo priložnost, saj so prihodnost španskega nogometa,« je od ponosa žarel selektor Španije Luis de la Fuente.

Medtem ko je bil za najboljšega igralca turnirja izbran Španec Fabian Ruiz, za katerega je lani italijanski prvoligaš Napoli plačal 30 milijonov evrov odškodnine Betisu iz Seville, je bil najboljši igralec finalne tekme Dani Olmo. Na prvi tekmi prvenstva sploh ni bil v ekipi, ko pa je dobil priložnost, je bil na preostalih štirih nosilec igre in s tremi zadetki najboljši strelec Španije na prvenstvu.

Olmo, rojeni Katalonec, je nogomet začel igrati pri Espanyolu, pri devetih je postal član slovite akademije Barcelone, ki jo je nepričakovano zapustil pri 16 letih. Poleti 2014 je prestopil v Dinamo Zagreb, ki slovi po odlični mladinski šoli, iz katere so prišli Modrić, Mandžukić, Kovačić… Ko je zapustil Barcelono, je bil kapetan ekipe kadetov ter eden najbolj nadarjenih igralcev Barcelone z obljubo, da bo občasno treniral s člansko ekipo. Prvi dve leti je z njim v Zagrebu živela mama Dora. Njegov vzpon v Dinamu je bil bliskovit, saj je postal najboljši igralec hrvaške lige in član mlajših španskih selekcij. Hrvati so mu ponujali državljanstvo, da bi igral za njihovo reprezentanco, a ponudbe ni sprejel. V igri Olma je očitno, da mu pomagajo izkušnje z igranjem za Dinamo v ligi prvakov in evropski ligi.

V Dinamu si manejo roke, saj bodo po treh golih in eni asistenci na štirih tekmah lahko še dvignili njegovo ceno za poletno prodajo. Zaradi velikega zanimanja evropskih klubov pričakujejo, da bo odškodnina 30 milijonov evrov, kar bo nov rekord pri prestopu iz hrvaške lige. Največ zanimanja je pokazal Bayer Leverkusen. »Po spektakularnih tekmah na turnirju smo zasluženo prvaki. Zdaj je napočil trenutek za naslednji korak v moji karieri. Zelo mi je všeč nemška bundesliga.« Njegov oče Miquel, ki je tudi bil nogometaš, meni, da bi bil za sina najboljši postopen razvoj, zato mu svetuje, naj odide v klub, v katerem bo stalno igral. Prav to mu ponuja Bayer, a zanj je veliko zanimanja pokazal tudi Milan.

Organizacijo letošnjega evropskega prvenstva so si ogledali tudi predstavniki Nogometne zveze Slovenije, saj bo ta skupaj z Madžarsko gostila naslednje prvenstvo leta 2021. Slovenija, ki jo vodi selektor Primož Gliha, bo uvrščena neposredno za prvenstvo.